Podloga od keksa s đumbirom i svilenkasta krema su osnova, ali ni dekoracija ne zaostaje. Ako voliš deserte koji izgledaju sjajno, ova j cheesecake od bijele čokolade i nara je tvoj blagdanski as u rukavu
Cheesecake je odavno prešao put od američkog klasika do kolača koji se viđa na gotovo svakom kućnom partyju, ali ova verzija stvarno zaslužuje titulu blagdanske zvijezde.
Podloga od keksa s đumbirom unosi sve ono što vežeš uz prosinac - toplinu začina, hrskavost i malo nostalgije - dok je nadjev ultra gladak, zahvaljujući krem siru, kiselom vrhnju i bijeloj čokoladi koja mu daje diskretnu, mliječnu slatkoću.
U uspješno napravljenom cheesecakeu uvijek se traži ravnoteža, a ovaj je ima u izobilju. Dekoracija nije samo za Instagram, ona donosi teksturalni kontrast, svježinu i kolorit. Pistacije su blago slane i hrskave, nar kiselkast i sočan, a limeta daje citrusnu svježinu.
Poseban detalj je preljev – gusti, sjajni umak od nara s limetom i maslacem, koji se može poslužiti sa strane ili preliti preko torte. Kako bilo, svaki zalogaj je slojevito iskustvo koje mami da se vratiš po još.
Recept za cheesecake od bijele čokolade i nara je u nastavku...
Cheesecake od bijele čokolade i nara
foto: Sweet & Savory/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Cheesecake od bijele čokolade i nara
25 MIN
pripreme
70 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Speculaas keksi
200
g
Maslac
6
žlica
Šećer
1
šalica
Sol
1
žličica
Krem sir
675
g
Jaje
3
kom
Kiselo vrhnje
0,66
šalica
Bijela čokolada
200
g
Gustin (Kukuruzni Škrob)
1,60
žlica
Sok od nara
360
ml
Korica limete
2
žličica
Sok od limete
0,50
žličica
Nar
0,25
šalica
Pistacije - pržene, slane
2
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C s rešetkom postavljenom u sredinu. Donji dio i stranice kalupa za tortu promjera 23 cm obloži s 4 sloja aluminijske folije. Lagano premaži kalup maslacem.
U srednje velikoj posudi pomiješaj zdrobljene kekse, 5 žlica otopljenog maslaca, 1 žlicu šećera i 1/4 žličice soli. Ravnomjerno utisni smjesu na dno i oko 2,5 cm uz rubove pripremljenog kalupa.
Peci podlogu dok ne postane tamnosmeđa i mirisna, otprilike 12 minuta. Ohladi kalup na rešetki dok pripremaš kremu.
Smanji temperaturu pećnice na 160 °C. U velikoj posudi pomiješaj krem sir i 3/4 šalice šećera. Miksaj električnim mikserom dok smjesa ne postane potpuno glatka. Na laganoj brzini, dodaj jaja jedno po jedno, miksajući tek toliko da se sjedine. Umiješaj kiselo vrhnje, otopljenu bijelu čokoladu, 1 žlicu gustina i 1/2 žličice soli. Miksaj dok se sve ne sjedini. Ulij smjesu u kalup s podlogom i poravnaj površinu. Kalup stavi na lim za pečenje s rubovima.
Peci dok se stranice ne stegnu, ali središnji dio i dalje lagano podrhtava, 50 do 60 minuta. Pusti da se torta potpuno ohladi na rešetki, oko 1 sat. Pokrij i stavi u hladnjak najmanje 4 sata, a možeš i do 12 sati.
Dok se torta hladi, pomiješaj 2 žličice vode i preostale 2 žličice gustina u maloj posudi. U malom loncu, na srednje jakoj vatri, zakuhaj sok od nara i preostalih 1 1/2 žlica šećera. Kuhaj, povremeno miješajući, dok se ne reducira na oko 120 ml, oko 15 minuta.
Smanji vatru na srednju i dodaj mješavinu gustina i vode. Kuhaj, često miješajući, dok se umak ne zgusne i ne obloži stražnju stranu žlice, oko 2 minute. Makni s vatre. Umiješaj limunov sok, preostalu 1 žlicu maslaca i preostalu 1/4 žličice soli. Ulij u manju posudu. Ostavi sa strane ili spremi u hladnjak dok ne bude spremno za posluživanje.
Nožem pažljivo odvoji rub kore od kalupa. Ukloni stranice kalupa. Nožem pažljivo prođi ispod podloge torte kako bi se odvojila. Pažljivo je premjesti na stalak za torte ili tanjur za posluživanje. Dekoriraj tortu zrncima nara, naribanom limetom i grubo nasjeckanim pistacijama. Ako želiš, naribaj malo bijele čokolade preko vrha. Posluži hladno ili na sobnoj temperaturi, uz umak od nara.