Recepti 21. prosinca 2023.

Jednostavna i ukusna pašta s pečenim češnjakom

Tjestenina s pečenim češnjakom
Tjestenina s pečenim češnjakom idealno je jelo za ljubitelje te bombastične namirnice foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova tjestenina idealno je jelo za sve zagrižene ljubitelje češnjaka. A za one koji će to tek postati imamo važnu napomenu: pečena verzija puno je blažeg okusa od sirovog

Pečeni češnjak, osim što ima poseban okus koji je nemoguće postići bilo kojim drugim načinom pripreme, ima meku teksturu, zamamni miris i posebnu boju koja se odlično slaže s ovim jednostavnim receptom. No činjenica je da će ti za njegovu pripremu trebati otprilike sat vremena i da je uputno pripremiti ga unaprijed. 

 

Možda vas zanima... BEZ MESA: 3 odlična recepta za jela s tjesteninom Recepti

 

Tako pripremljen, češnjak možeš koristiti na mnogo načina, a ovo je samo jedan od njih. Od njega možeš pripremiti i umak, pomiješan s majonezom ili jednostavni namaz za kruh, a neki istinski ljubitelji pojest će ga i samoga.

Također, ako ga sitno nasjeckaš, pomiješaš s malo maslaca, peršina i parmezana te dobivenom smjesom premažeš baguette i zapečeš ga, dobit ćeš sjajan tostirani zalogaj.

 | Author: Shutterstock Pečeni češnjak ima puno blažu aromu od sirovog foto: Shutterstock

Tjestenina s pečenim češnjakom

Sastojci:

  • 2 glavice češnjaka
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 500 g tjestenine
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • 15 g svježeg peršina
  • 25 g parmezana 
  • 1/4 žličice chili papričice

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Odreži vrh s obje glavice češnjaka. Svaku stavi na aluminijsku foliju i  prelij ih žlicom maslinovog ulja. Zamotaj češnjak u foliju tako da izrezana strana stoji prema gore. Stavi češnjak na lim za pečenje i peci sat vremena.
  3. Kad je češnjak pečen, izvadi ga i jednu glavicu grubo nasjeckaj nožem. Druga neka ostane cijela.
  4. U veliku tavu na srednje jakoj vatri dodaj preostale četiri žlice maslinovog ulja, nasjeckani češnjak,chilli papričice, sol i papar. Peci dvije do tri minute. 
  5. Dodaj kuhanu tjesteninu i drugu glavicu češnjaka. Dobro ocijedi. Kuhaj još pet minuta.
  6. Ugasi vatru, dodaj peršin i parmezan. Dobro promiješaj.
  7. Posluži odmah. 

 

Možda vas zanima... Hladna salata s tjesteninom i ukusnim umakom Recepti Možda vas zanima... Tjestenina a la vodka s bosiljkom i parmezanom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.