Recepti 23. lipnja 2020.

Jednostavna i ukusna tjestenina s pečenim češnjakom

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljubitelji češnjaka, ovo jelo idealno je upravo za vas...

Pečeni češnjak, osim što ima poseban okus koji je nemoguće postići bilo kojim drugim načinom pripreme, ima meku teksturu, zamamni miris i posebnu boju koja se odlično slaže s ovim jednostavnim receptom. No, činjenica je da će ti za njegovu pripremu trebati otprilike sat vremena i da je uputno pripremiti ga unaprijed. 

 

Možda vas zanima... Inspiracija za ručak: Tri recepta za jela s tjesteninom Recepti

 

Tako pripremljen, češnjak možeš koristiti na mnogo načina, a ovo je samo jedan od njih. Od njega pripremiti možeš i umak, pomiješan s majonezom ili jednostavni namaz za kruh, a neki istinski ljubitelji pojest će ga i samoga. Također, ako ga sitno nasjeckaš, pomiješaš s malo maslaca, peršina i parmezana te dobivenom smjesom premažeš baguette i zapečeš ga, dobit ćeš sjajan tostirani zalogaj.

 | Author: Shutterstock Shutterstock

Sastojci:

  • 2 glavice češnjaka
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 500 g tjestenine
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • 15 g svježeg peršina
  • 25 g parmezana 
  • 1/4 žličice chili papričice

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Odreži vrh s obje glavice češnjaka. Svaku stavi na aluminijsku foliju i  prelij ih žlicom maslinovog ulja. Zamotaj češnjak u foliju tako da izrezana strana stoji prema gore. Stavi češnjak na lim za pečenje i peci sat vremena.
  3. Kad je češnjak pečen, izvadi ga i jednu glavicu grubo nasjeckaj nožem. Druga neka ostane cijela.
  4. U veliku tavu na srednje jakoj vatri dodaj preostale četiri žlice maslinovog ulja, nasjeckani češnjak,chilli papričice, sol i papar. Peci dvije do tri minute. 
  5. Dodaj kuhanu tjesteninu i drugu glavu češnjaka. Dobro ocijedi. Kuhaj još pet minuta.
  6. Ugasi vatru, dodaj peršin i parmezan. Dobro promiješaj.
  7. Posluži odmah. Uživaj!

 

Možda vas zanima... Hladna salata s tjesteninom i ukusnim umakom Recepti Možda vas zanima... Tjestenina sa šparogama - kremasta, brza i slasna Kolumne Možda vas zanima... Tjestenina a la vodka s bosiljkom i parmezanom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.