Pečeni češnjak, osim što ima poseban okus koji je nemoguće postići bilo kojim drugim načinom pripreme, ima meku teksturu, zamamni miris i posebnu boju koja se odlično slaže s ovim jednostavnim receptom. No činjenica je da će ti za njegovu pripremu trebati otprilike sat vremena i da je uputno pripremiti ga unaprijed.
Tako pripremljen, češnjak možeš koristiti na mnogo načina, a ovo je samo jedan od njih. Od njega možeš pripremiti i umak, pomiješan s majonezom ili jednostavni namaz za kruh, a neki istinski ljubitelji pojest će ga i samoga.
Također, ako ga sitno nasjeckaš, pomiješaš s malo maslaca, peršina i parmezana te dobivenom smjesom premažeš baguette i zapečeš ga, dobit ćeš sjajan tostirani zalogaj.
Tjestenina s pečenim češnjakom
Sastojci:
- 2 glavice češnjaka
- 6 žlica maslinovog ulja
- 500 g tjestenine
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice mljevenog crnog papra
- 15 g svježeg peršina
- 25 g parmezana
- 1/4 žličice chili papričice
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Odreži vrh s obje glavice češnjaka. Svaku stavi na aluminijsku foliju i prelij ih žlicom maslinovog ulja. Zamotaj češnjak u foliju tako da izrezana strana stoji prema gore. Stavi češnjak na lim za pečenje i peci sat vremena.
- Kad je češnjak pečen, izvadi ga i jednu glavicu grubo nasjeckaj nožem. Druga neka ostane cijela.
- U veliku tavu na srednje jakoj vatri dodaj preostale četiri žlice maslinovog ulja, nasjeckani češnjak,chilli papričice, sol i papar. Peci dvije do tri minute.
- Dodaj kuhanu tjesteninu i drugu glavicu češnjaka. Dobro ocijedi. Kuhaj još pet minuta.
- Ugasi vatru, dodaj peršin i parmezan. Dobro promiješaj.
- Posluži odmah.