Recepti 09. ožujka 2022.

Tjestenina a la vodka s bosiljkom i parmezanom

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
I u tvojem se kućanstvu tjestenina zasigurno priprema na sto i jedan način...

Tjestenina je jedna od namirnica koju mnogi mogu jesti iznova i u bilo kojem trenutku. Za doručak, ručak ili večeru, pa čak i umjesto desert, istinski ljubitelji znaju na što mislimo!

 

Možda vas zanima... Izbjegni pet velikih grešaka pri kuhanju tjestenine Špajza

 

Ovaj recept donosi ti kremastu verziju s umakom od rajčice i dodatkom vodke. Topla i pomalo ljutkasta, sigurni smo da će ti se svidjeti! Pobrini se samo da za vrijeme kuhanja vodka do kraja ispari!

Sastojci:

  • 500 g tjestenine po želji
  • 2 žlice maslaca
  • 20 g naribanog parmezana
  • 11 g svježeg bosiljka
  • 60 mL maslinovog ulja
  • 1/2 nasjeckanog kozjaka
  • 1 češanj češnjaka
  • 130 g umaka od rajčice
  • 2 žlice votke
  • 230 mL vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica chilli papričice
  • sol, papar

Priprema:

  1. U velikoj tavi zagrij ulje. Dodaj kozjak i češnjak te dinstaj, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Dodaj umak od rajčice i kuhaj, povremeno miješajući, oko 5 minuta. Dodaj votku i kuhaj, neprestano miješajući, dok tekućina uglavnom ne ispari, oko 2 minute. Začini po želji.
  2. U međuvremenu skuhaj tjesteninu u velikom loncu kipuće slane vode, povremeno miješajući, sve dok ne postane al dente. Ocijedi te sačuvaj 250 mililitara tekućine u kojoj se tjestenina kuhala. 
  3. Dodajte tjesteni u tavu s umakom, zajedno s maslacem i polovicom sačuvane tekućine. Kuhaj na srednje niskoj vatri, neprestano miješajući i po potrebi dodaj više tekućine, dok se maslac ne otopi i ne stvori gusti umak, oko 2 minute.
  4. Dodatno začini po volji. Ubaci parmezan i dobro promiješaj kako bi se svi sastojci proželi.
  5. Posluži toplo, po želji s dodatnom dozom sira te ukrasi bosiljkom.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.