gastro postao
I u tvojem se kućanstvu tjestenina zasigurno priprema na sto i jedan način...
Tjestenina je jedna od namirnica koju mnogi mogu jesti iznova i u bilo kojem trenutku. Za doručak, ručak ili večeru, pa čak i umjesto desert, istinski ljubitelji znaju na što mislimo!
Ovaj recept donosi ti kremastu verziju s umakom od rajčice i dodatkom vodke. Topla i pomalo ljutkasta, sigurni smo da će ti se svidjeti! Pobrini se samo da za vrijeme kuhanja vodka do kraja ispari!
Sastojci:
- 500 g tjestenine po želji
- 2 žlice maslaca
- 20 g naribanog parmezana
- 11 g svježeg bosiljka
- 60 mL maslinovog ulja
- 1/2 nasjeckanog kozjaka
- 1 češanj češnjaka
- 130 g umaka od rajčice
- 2 žlice votke
- 230 mL vrhnja za kuhanje
- 1 žličica chilli papričice
- sol, papar
Priprema:
- U velikoj tavi zagrij ulje. Dodaj kozjak i češnjak te dinstaj, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Dodaj umak od rajčice i kuhaj, povremeno miješajući, oko 5 minuta. Dodaj votku i kuhaj, neprestano miješajući, dok tekućina uglavnom ne ispari, oko 2 minute. Začini po želji.
- U međuvremenu skuhaj tjesteninu u velikom loncu kipuće slane vode, povremeno miješajući, sve dok ne postane al dente. Ocijedi te sačuvaj 250 mililitara tekućine u kojoj se tjestenina kuhala.
- Dodajte tjesteni u tavu s umakom, zajedno s maslacem i polovicom sačuvane tekućine. Kuhaj na srednje niskoj vatri, neprestano miješajući i po potrebi dodaj više tekućine, dok se maslac ne otopi i ne stvori gusti umak, oko 2 minute.
- Dodatno začini po volji. Ubaci parmezan i dobro promiješaj kako bi se svi sastojci proželi.
- Posluži toplo, po želji s dodatnom dozom sira te ukrasi bosiljkom.
U slast!