Dopusti nam da ti otkrijemo savjete i trikove pomoću kojih ćeš napraviti najljepši desert svih vremena - jagode s čokoladom!
Za izradu omiljene slastice trebat će ti samo dva sastojka, jagode i čokolada, stoga pripazi da su i čokolada i jagode kvalitetne i ukusne. Na tebi je da izabereš vrstu čokolade, ovisno o svojim preferencijama: mliječnu, tamnu ili bijelu. Preporučujemo tamnu čokoladu sa 70 posto kakaa zbog njezine hrskavosti i kontrasta između gorčine tamne čokolade i slatkih nota jagoda.
Dvije su stvari na koje moraš obratiti pažnju prilikom pripreme jagoda u čokoladi:
- Pravilno topljenje čokolade
- Jagode moraju biti izuzetno suhe
Postoji nekoliko načina za pripremu čokolade, u nastavku ćemo proći svaku metodu zasebno.
Kako otopiti čokoladu na štednjaku
Najpoznatija metoda topljenja čokolade jest na pari. Ako nemaš duplu posudu za topljenje čokolade, nad lonac s vrućom vodom stavi zdjelicu s čokoladom. Pripazi da voda kod vrenja ne doskoči u čokoladu i da zdjela ne dodiruje vodu. Za to vrijeme čokoladu polako i neprestano miješaj drvenom kuhačom ili špatulom kako bi se ravnomjerno topila.
Kako otopiti čokoladu u mikrovalnoj?
Čokoladu razlomi na sitne komade te ih stavi u široku, plitku posudu, a zatim u mikrovalnu na 30 sekundi na srednje jakoj temperaturi. Čokoladu potom izvadi i promiješaj ju gumenom lopaticom. Vrati ju u mikrovalnu i zagrijavaj ju u intervalima od 15 sekundi, miješajući gumenom lopaticom dok se čokolada potpuno ne otopi i postane glatka.
Jagode moraju biti potpuno suhe!
Čokolada i voda su jako loša kombinacija. Prilikom izrade jagoda prekrivenih čokoladom izuzetno je važno da jagode budu u potpunosti suhe. Operi ih, ocijedi, a zatim uzmi papirnati ubrus i osuši svaku jagodu pojedinačno. Preporučujemo da zelene dijelove, odnosno peteljke ostaviš na jagodama radi lakšeg umakanja u čokoladu. Pripazi da i zeleni listići budu u potpunosti suhi, u suprotnom bi se kapljice vode mogle cijediti niz jagode.
Mogu li se jagode s čokoladom pripremiti unaprijed?
Da! Odlična stvar kod jagoda prekrivenih čokoladom jest da se mogu napraviti i dan prije. Zapravo, najbolje ih je pripremiti barem nekoliko sati unaprijed kako bi čokolada imala dovoljno vremena da se stvrdne. Prečaci, poput stavljanja jagoda u zamrzivač nisu dobra ideja. Dakle, ako ih planiraš poslužiti za večeru, napravi ih večer prije ili ujutro.
Kako ih čuvati i koliko će trajati?
Najbolji način skladištenja jagoda s čokoladom je u hladnjaku na limu za pečenju, obloženim papirom za pečenje. Nemoj ih prekrivati niti koristiti aluminijsku foliju. Koristi papir za pečenje ili silikonsku podlogu i spremi ih u hladnjak. Jagode u čokoladi trajat će koliko bi trajale i samo oprane jagode. Bobičasto voće prilično brzo plijesni (nekoliko dana), stoga preporučujmo da ih čuvaš u hladnjaku maksimalno 1-2 dana.
Mogu li se zamrznuti?
Ne. Jagode prekrivene čokoladom mogu stajati u hladnjaku, ali ne bi ih trebala stavljati u zamrzivač. Imaj na umu da će se i u hladnjaku nakon nekog vremena orositi.
Recept za jagode u čokoladi
Sastojci:
- 900 g jagoda
- 300 g kvalitetne čokolade po izboru
Priprema:
- Jagode operi i dobro ih osuši papirnatim ubrusom.
- Čokoladu otopi na pari.
- Jagode pažljivo nabodi na drvene štapiće i umoči u čokoladu.
- Pripremljene jagode stavi na lim obložen za papirom za pečenje i pričekaj da se čokolada stvrdne. Uživaj!