Osim sastojaka iz svakog hladnjaka ili smočnice, poput mlijeka, šećera i slatkog vrhnja, za pripremu sezonskog izdanja panna cotte trebat će ti mirisne, domaće jagode i jedan štapić vanilije.
Priprema će ti oduzeti 15-ak minuta, ali imaj na umu da se panna cotta treba dobro ohladiti i stisnuti. Predlažemo da je napraviš ujutro, ako je planiraš servirati poslijepodne - ili večer ranije ako će poslužiti kao slatki završetak ručka.
Sastojci za panna cottu:
- 3 listića želatine
- 450 ml slatkog vrhnja
- 200 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 1 štapić vanilije
Sastojci za nadjev od jagoda:
- 400 g jagoda
- 1 žličica kukuruznog škroba
- 50 g šećera
Priprema:
- Želatinu namoči u malo hladne vode i pusti da odstoji otprilike pet minuta.
- Za to vrijeme zagrij vrhnje i mlijeko sa šećerom i sjemenkama vanilije i štapićem. Treba se dobro zagrijati, ali ne i proključati.
- Makni s vatre pa umiješaj omekšanu želatinu. Ne zaboravi izvaditi štapić vanilije.
- Dobro promiješaj i ostavi da stoji 20-ak minuta na sobnoj temperaturi.
- Prelij u šest posudica i stavi u hladnjak na barem četiri sata.
- Prije serviranja jagode operi, nareži na četvrtine i stavi na vatru sa šećerom i žličicom kukuruznog škroba. Možeš naribati i malo limunove korice. Kuhaj pet minuta, uz povremeno miješanje pa pusti da se ohladi.
Panna cottu posluži dobro ohlađenu, uz žlicu nadjeva od jagoda.
ZA LJUBITELJE JAGODA: