Panna cotta je lagani,kremasti desert koji dolazi sa sjevera Italije, iz pokrajine Pijemont. Iako se na prvu čini da je to starinski desert, to i baš nije tako jer postoji tek stotinjak godina.U kuharicama se panna cotta spominje tek 60-ih godina prošlog stoljeća, a Talijani su ga 2001. godine uvrstili na popis tradicionalnih pijemontskih recepata.
Ja sam odlučila iskoristiti talijansku bazu i napraviti svoju verziju; dodala sam dvije vrste čokolade i pripremila završni sloj od malina.
Moja se panna cotta taman ohladila pa idem sjeti na balkon, popiti kavu i uživati u desertu, a tebi ostavljam recept ako mi se želiš pridružiti.
Sastojci:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 10 g želatine u listićima
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g bijele čokolade
- 250 g malina
- malo limunovog soka
Postupak:
- Slatko vrhnje zagrij na vatri, pritom pazeći da ne zakuha. U zagrijanom vrhnju otopi nabubrenu želatinu koju si prethodno namočila u hladnoj vodi. Miješaj dok se želatina ne rastopi.
- Smjesu podijeli na dva jednaka dijela te u jednu polovicu dodajte sitno sjeckanu bijelu, a u drugu mliječnu čokoladu. Ponovno miješaj dok se ne otopi.
- U posudice stavi prvo jednu smjesu, kratko ohladi u frižideru, a potom dodaj drugu.
- Na vrh stavite curd od malina. Maline ukuhaj s malo limunovog soka,a potom ih protisni kroz sito. Pusti da se malo ohladi pa izlij preko panna cotte.
Ukrasi svježim voćem i oraščićima. U slast!