Kolumne Gastrolovci 05. ožujka 2022.

Panna cotta od mliječne i bijele čokolade (s malinama)

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Oovo lijepo vrijeme potaknulo me da napravim jedan brz, lagan i, po mom mišljenju, proljetni desert koji će se svidjeti svim ljubiteljima krema...

Panna cotta je lagani,kremasti desert koji dolazi sa sjevera Italije, iz pokrajine Pijemont. Iako se na prvu čini da je to starinski desert, to i baš nije tako jer postoji tek stotinjak godina.U kuharicama se panna cotta spominje tek 60-ih godina prošlog stoljeća, a Talijani su ga 2001. godine uvrstili na popis tradicionalnih pijemontskih recepata.

Ja sam odlučila iskoristiti talijansku bazu i napraviti svoju verziju; dodala sam dvije vrste čokolade i pripremila završni sloj od malina.

 

Možda vas zanima... Izvanredan mousse od čokolade i još samo tri sastojka Kolumne

 

Moja se panna cotta taman ohladila pa idem sjeti na balkon, popiti kavu i uživati u desertu, a tebi ostavljam recept ako mi se želiš pridružiti.

Sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 10 g želatine u listićima
  • 100 g mliječne čokolade
  • 100 g bijele čokolade
  • 250 g malina
  • malo limunovog soka

Postupak:

  1. Slatko vrhnje zagrij na vatri, pritom pazeći da ne zakuha. U zagrijanom vrhnju otopi nabubrenu želatinu koju si prethodno namočila u hladnoj vodi. Miješaj dok se želatina ne rastopi.
  2. Smjesu podijeli na dva jednaka dijela te u jednu polovicu dodajte sitno sjeckanu bijelu, a u drugu mliječnu čokoladu. Ponovno miješaj dok se ne otopi.
  3. U posudice stavi prvo jednu smjesu, kratko ohladi u frižideru, a potom dodaj drugu.
  4. Na vrh stavite curd od malina. Maline ukuhaj s malo limunovog soka,a potom ih protisni kroz sito. Pusti da se malo ohladi pa izlij preko panna cotte.

Ukrasi svježim voćem i oraščićima. U slast!

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.