Ako ne znaš što bi sa starim kruhom, prenamijeni ga u sezonski doručak ili desert. Pomiješaj ga s krem sirom i svježim jagodama, prelij jajima i slatkim vrhnjem - i ubaci u pećnicu!
Priprema slatkog složenca neće ti oduzeti puno vremena, a dobra je vijest ga možeš pripremiti i večer ranije, pokriti folijom i ujutro samo ubaciti u pećnicu. Dapače, bit će još bolji kad odstoji i okusi se prožmu.
Složenac prije posluživanja pospi šećerom u prahu ili ga serviraj uz lagano tučeno vrhnje. Kuglica sladoleda od vanilije također nije loša ideja.
Složenac od starog kruha i jagoda
Sastojci:
- 400 g jagoda
- 100 g + 2 žlice šećera
- 200 g krem sira
- 1 žlica naribane korice naranče
- 1 žlica soka naranče
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 500 g starog kruha
- 5 velikih jaja
- 250 ml slatkog vrhnja
Postupak:
- Dublju četvrtastu posudu premaži maslacem.
- Jagode operi i nareži na četvrtine. 200 g jagoda pomiješaj s dvije žlice šećera.
- Krem sir izmiksaj sa 100 g šećera pa dodaj koricu i sok naranče te ekstrakt vanilije.
- Kruh nareži na šnite ili na kocke pa pomiješaj sa smjesom krem sira. Prebaci u pripremljenu posudu, nadjeni jagodama pa prelij s umućenim jajima i slatkim vrhnjem. Pokrij folijom u stavi u hladnjak na barem sat vremena.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Po složencu pospi preostale jagode pa peci 40-50 minuta. Izvadi iz pećnice kad poprimi zlatnu boju.