Osim što se brzo priprema i slastan je, pohani kruh u obliku muffina može se poslužiti na mnogo načina i idealan je recept za veliku obitelj. Bilo da je riječ o šećeru u prahu i javorovom sirupu, Nutelli, voću ili kuglici sladoleda ne postoji dodatak koji se neće s njim odlično slagati.
Upravo zbog činjenice da je riječ o nasjeckanom kruhu, koji se peče u kalupu za muffine, znači da je ovo veoma lagan recept za pripremu. Sve sastojke samo trebaš pomiješati i ubaciti u prethodno zagrijanu pećnicu, malo pričekati i recept je gotov.
Sastojci:
- maslac
- 10 kriški kruha, po mogućnosti starog
- 5 jaja
- 350 ml mlijeka
- 1 žlica smeđeg šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice soli
- šećer u prahu
- javorov sirup
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. U lim za pečenje muffina dodaj 12 košarica i premaži ih s malo rastopljena maslaca. Izreži kruh na šnite, a zatim na manje kockice veličine jednog centimetra
- U velikoj zdjeli razbij jaja i zatim dodaj mlijeko, šećer, ekstrakt vanilije, cimet i sol. Promiješaj sve dok ne dobiješ glatku smjesu, odnosno dok svi sastojci ne postanu sjedinjeni. Dodaj zatim komade kruha i dobro promiješaj sve dok svaki komadić ne bude prekriven smjesom jaja.
- Zatim dobivenu smjesu rasporedi u kalupe lagano ju pritiskujući kako bi muffini bili kompaktniji jednom kada se ispeku.
- Peci oko 20 do 25 minuta, a zatim ih ostavi pet minuta da se ohlade
- Pospi ih šećerom u prahu i posluži tople i prelivene javorovim sirupom ili pak medom.
U slast!