Recepti 19. veljače 2021.

Slatki složenac od starog kruha

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Stari kruh iskoristi za pripremu fine slastice za cijelu obitelj!

Zapravo nas vesele ostaci kruha jer to znači da je na redu priprema slatkog složenca. Najčešće je na jelovniku standardno izdanje s grožđicama, uz koje nas vežu divne uspomene, ali povremeno se počastimo i nekim drugim varijantama - poput ove s bananama i čokoladom.

U nastavku ti donosimo standardni recept koji vrlo lako možeš prilagoditi onome što imaš u hladnjaku ili smočnici. Dobro će se uklopiti sve vrste domaćih džemova, svježe i suho voće, orašasti plodovi, krem sir, čokoladni namaz...

 

Možda vas zanima... Čokoladni pohani kruh popravlja hladna jutra Recepti

 

Priprema će ti oduzeti 10-ak minuta, a ostatak će posla odraditi pećnica. Složenac će biti dovoljan za osam (pristojnih) serviranja pa prilagodi sastojke svojim željama i potrebama.

Sastojci:

  • 500 g starog kruha
  • 3 velika jaja
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 50 g smeđeg šećera
  • 50 g bijelog šećera
  • 3 žlice maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • Prstohvat soli

Dodatne opcije:

  • 1 zrela banane
  • 100 g nasjeckane čokolade

 

Možda vas zanima... Obavezno isprobaj ovaj recept za pohani kruh! Recepti

 

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Duboku posudu za pečenje premaži maslacem.
  2. Kruh nareži na male kockice. Ako poželiš dodati bananu i čokoladu, nareži ih, odnosno nasjeckaj.
  3. Kratko izmiksaj jaja sa slatkim vrhnjem, šećerom, vanilijom, cimetom i prstohvatom soli. Umiješaj kruh i dobro promiješaj. U ovom trenutku možeš dodati i banane te veći dio čokolade.
  4. Prebaci smjesu u posudu za pečenje i pospi ostatkom čokolade. Obloži posudu aluminijskom folijom.
  5. Peci otprilike pola sata u zagrijanoj pećnici. Makni foliju i provjeri je li složenac spreman.

Prije serviranja pospi šećerom u prahu. U slast!

 

Možda vas zanima... Najbolji doručak: Slatki kruh s bananama i kikirikijem Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.