Zapravo nas vesele ostaci kruha jer to znači da je na redu priprema slatkog složenca. Najčešće je na jelovniku standardno izdanje s grožđicama, uz koje nas vežu divne uspomene, ali povremeno se počastimo i nekim drugim varijantama - poput ove s bananama i čokoladom.
U nastavku ti donosimo standardni recept koji vrlo lako možeš prilagoditi onome što imaš u hladnjaku ili smočnici. Dobro će se uklopiti sve vrste domaćih džemova, svježe i suho voće, orašasti plodovi, krem sir, čokoladni namaz...
Priprema će ti oduzeti 10-ak minuta, a ostatak će posla odraditi pećnica. Složenac će biti dovoljan za osam (pristojnih) serviranja pa prilagodi sastojke svojim željama i potrebama.
Sastojci:
- 500 g starog kruha
- 3 velika jaja
- 500 ml slatkog vrhnja
- 50 g smeđeg šećera
- 50 g bijelog šećera
- 3 žlice maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica mljevenog cimeta
- Prstohvat soli
Dodatne opcije:
- 1 zrela banane
- 100 g nasjeckane čokolade
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Duboku posudu za pečenje premaži maslacem.
- Kruh nareži na male kockice. Ako poželiš dodati bananu i čokoladu, nareži ih, odnosno nasjeckaj.
- Kratko izmiksaj jaja sa slatkim vrhnjem, šećerom, vanilijom, cimetom i prstohvatom soli. Umiješaj kruh i dobro promiješaj. U ovom trenutku možeš dodati i banane te veći dio čokolade.
- Prebaci smjesu u posudu za pečenje i pospi ostatkom čokolade. Obloži posudu aluminijskom folijom.
- Peci otprilike pola sata u zagrijanoj pećnici. Makni foliju i provjeri je li složenac spreman.
Prije serviranja pospi šećerom u prahu. U slast!