Recepti 06. ožujka 2022.

Šarlota od jabuka - kolač za koji uvijek imaš sve sastojke

foto: Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj brzi kolač bit će spreman za pečenje u svega nekoliko minuta, a sanjivi miris cimeta i jabuka proširit će se tvojom kućom.

Ako si u tolikoj žurbi da nemaš vremena otići ni u trgovinu, a gosti ti dolaze ili jednostavno želiš nešto brzo i slatko za sebe i svoje najmilije - ne moraš tražiti dalje - talijanska šarlota od jabuka jedan je od onih kolača za koji gotovo uvijek imaš potrebne sastojke. Ovaj sočni kolač savršeno će ići uz šalicu čaja i kave.

 

Možda vas zanima... Šarlota od vanilije s višnjama - slatka, brza i osvježavajuća Recepti

 

Sastojci:

  • 500 grama jabuka (oguljenih i narezanih na šnite debljine jednog centimetra)
  • 180 grama prosijanoga brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 130 ml mlijeka
  • 1 limun
  • 50 grama maslaca
  • 100 grama šećera
  • 1 pakiranje vanilina šećera
  • prstohvat soli

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Priprema:

  1. Uzmi jabuke i oguli ih. Prereži na četvrtine i izvadi sredinu. Svaku četvrtinu zatim dodatno prereži na komade čija je debljina otprilike jedan centimetar. Prelij po njima ocijeđeni limunov sok.
  2. U zdjeli pomiješaj prosijano brašno, prašak za pecivo i sol te ju ostavi sa strane.
  3. U drugoj zdjeli umuti dva žumanjka, šećer i vanilin šećer. Šećer se mora otopiti, a smjesa postati nešto svjetlijom. Kada se šećer otopi dodaj polovicu (25 grama) otopljenoga maslaca te mlijeko. 
  4. Kada smjesa u drugoj zdjeli postane jednolična lagano počni dodavati smjesu iz prve zdjele i polaganim potezima ju umuti žlicom kako bi sjedinila sve sastojke u jednu smjesu. Ostavi sa strane.
  5. Uzmi okrugli kalup za pečenje torti (ako nemaš uzmi tepsiju koja ti je pri ruci), postavi u njega papir za pečenje i premaži maslacem.
  6. Usipaj smjesu i poravnaj ju. Uzmi jabuke i komad po komad, urednim redoslijedom, ih postavi na tijesto. 
  7. Ostatak maslaca (25 grama) otopi i u njega dodaj žličicu šećera. Prelij po postavljenim jabukama.
  8. Peci na 185 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.
  9. Jednom pečenu šarlotu izvadi i pričekaj da se malo ohladi. Nareži i posipaj šećerom u prahu i/ili cimetom. Možeš dodati i šlag. Dobar tek!

 

Šarlotka Možda vas zanima... Slatka jesen na stolu: Šarlotka od jabuka Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.