gastro postao
Ovaj brzi kolač, šarlota s jabukama, bit će spreman za pečenje u svega nekoliko minuta, a sanjiv miris cimeta i jabuka proširit će se tvojom kućom...
Ako si u tolikoj žurbi da nemaš vremena otići ni u trgovinu, a gosti ti dolaze ili jednostavno želiš nešto brzo i slatko za sebe i svoje najmilije - ne moraš tražiti dalje - talijanska šarlota od jabuka jedan je od onih kolača za koji gotovo uvijek imaš potrebne sastojke. Ovaj sočni kolač savršeno će ići uz šalicu čaja i kave.
Šarlota od jabuka
Sastojci:
- 500 g jabuka (oguljenih i narezanih na šnite debljine jednog centimetra)
- 180 g prosijanoga brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 2 žumanjka
- 130 ml mlijeka
- 1 limun
- 50 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 pakiranje vanilina šećera
- prstohvat soli
Priprema:
- Uzmi jabuke i oguli ih. Prereži na četvrtine i izvadi sredinu. Svaku četvrtinu zatim dodatno prereži na komade čija je debljina otprilike jedan centimetar. Prelij po njima ocijeđeni limunov sok.
- U zdjeli pomiješaj prosijano brašno, prašak za pecivo i sol te ju ostavi sa strane.
- U drugoj zdjeli umuti dva žumanjka, šećer i vanilin šećer. Šećer se mora otopiti, a smjesa postati nešto svjetlijom. Kada se šećer otopi dodaj polovicu (25 grama) otopljenoga maslaca te mlijeko.
- Kada smjesa u drugoj zdjeli postane jednolična lagano počni dodavati smjesu iz prve zdjele i polaganim potezima ju umuti žlicom kako bi sjedinila sve sastojke u jednu smjesu. Ostavi sa strane.
- Uzmi okrugli kalup za pečenje torti (ako nemaš uzmi tepsiju koja ti je pri ruci), postavi u njega papir za pečenje i premaži maslacem.
- Usipaj smjesu i poravnaj ju. Uzmi jabuke i komad po komad, urednim redoslijedom, ih postavi na tijesto.
- Ostatak maslaca (25 grama) otopi i u njega dodaj žličicu šećera. Prelij po postavljenim jabukama.
- Peci na 185 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.
- Jednom pečenu šarlotu izvadi i pričekaj da se malo ohladi. Nareži i posipaj šećerom u prahu i/ili cimetom. Možeš dodati i šlag.