gastro postao
Svevremenska Šarlota idealna je za neočekivana okupljanja upravo zbog brze i jednostavne pripreme...
U pripremu Šarlote može se upustiti baš svatko s malo volje da stvori genijalan kolač. Nekoliko sastojaka za kremu, piškote i osvježavajuće svježe voće ili pak kiselkaste višnje iz kompota i slastica je već gotova.
Najviše vremena oduzet će ti hlađenje torte, no jednom kada ona bude spremna za uživanje, a ti shvatiš koliko je jednostavno pripremiti ovakvu sjajnu slasticu, vjeruj nam, poželjet ćeš joj se vratiti.
Potrebno ti je:
- 5 žumanjaka
- 500 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 200 ml slatkog vrhnja
- 125 g šećera
- 4 lista želatine
- 50 ml maraschina
- 1 pakiranje piškota
- Višnje, trešnje, kompot
Postupak pripreme:
- Stavi mlijeko na vatru s vanilijom i prokuhaj ga.
- Pjenasto umuti žumanjke sa šećerom i postupno dodaj mlijeko. Na laganoj vatri miješaj pjenjačom dok se krema ne zgusne.
- Makni s vatre, dodaj namočenu želatinu i nastavi miješati dok se ne rastopi.
- Na kraju umiješaj tučeno slatko vrhnje i maraschino. U kremu možeš dodati i višnje iz kompota.
- Dno i stranice kalupa za Šarlotu obloži piškotama. U ovako pripremljeni kalup ulij kremu. Drži ga u hladnjaku nekoliko sati kako bi se dobro stisnuo.
- Rub kalupa obloži piškotama koje si namočila u mlijeko pomiješano s rumom kako bi bile mekše. Nemoj ih natapati dugo - samo ih provuci kroz mlijeko.
- Šarlotu na kraju ukrasi svježim ili voćem iz kompota.
Dobar tek!