Kolumne 15. srpnja 2018.

Šarlota od jagoda za dugo toplo ljeto

foto: Željka Gulan
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova me torta naprosto oduševila prilikom jednog divnog obiteljskog druženja i nije mi preostalo drugo nego da je pripremim i sama...

Znate li one vječne razgovore o vremenu? Počinju obično ovako:

A vrijeme? Užas. Kažu da će barem još tri dana kiša. Dobro da je kiša, samo da nije led, sve će „’potaracat’. Ali gledao sam prognozu idući tjedan – nazire se sunce. Ajd ‘fala Bogu. A bit će kako će bit’, valjda će nekako bit’.

Ili vremensko-bolesni razgovori. Boli me koljeno – bit će kiša. A? Takvi razgovori za mene su oduvijek bili gubljenje vremena.

Prognoza, naime, nikada nije bila ‘moj đir’. Čak ni dok sam radila na radiju i uređivala vijesti u koje sam stavljala i – prognozu. Nisam mogla zapamtiti 5 minuta nakon što sam je pročitala kakvo će vrijeme biti - ne sutra nego do kraja dana. Jednostavno nije išlo.

 

Možda vas zanima... Damski kapric - savršen recept za slađe raspoloženje Kolumne

 

No za nekog kome je prognoza suvišna itekako je često komentiram. Proklet je taj FB pogotovo onaj dio kad ti kaže ‘prikažite svoja sjećanja’. Jer kad god bacim oko vidim da sam jedne godine baš na taj dan komentirala vrijeme. I obično bi bilo – hoćemo li ikad više vidjeti sunce (u Zagrebu).

Tako me nekako upoznala i Dunja koju svi znate jer vam donosi najtočnije prognoze u Europi (ako ne i u svijetu), a ja sad imam tu sreću da mi sjedi skoro svakog dana iza leđa i da s njom radim. Pa tako neki dan ulazim u redakciju i pitam – što je ovo, smrzavamo se? A ona kao iz topa ispali: pa već se pitam zašto ništa ne govoriš.

Dunja je sve. Tog dana napravila mi je i personaliziranu vremensku prognozu koju sam – ne biste vjerovali – zapamtila. Ja njoj zato poklanjam ovaj recept. Za koji je, kad smo kod vremena, trebalo vremena da ga napišem. No prognoziram vam novi recept već idućeg tjedna.

Šarlota od jagoda

Ovaj recept dobila sam od šogora koji ga je pak našao u jednom časopisu. Inače nisam neki ljubitelj piškota, ali me torta jednostavno osvojila i to onoga dana kada ju je upravo spomenuti šogor napravio svom sinu (mom nećaku) za drugi rođendan. Kombinacija jagoda, ljubavi i obitelji bila je ključna da šarlota uskoro osvane i na našem stolu.

 

Možda vas zanima... Tart od badema - stvoren za posebne trenutke Kolumne

 

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Cheesecake s tonkom i preljevom od malina Kolumne Možda vas zanima... Ratatouille - slavlje poznatih okusa na najslasniji način Kolumne

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan


Za šarlotu od jagoda potrebno je: 

  • 400 g piškota
  • 200 ml mlijeka
  • 3 žlice ruma

Za kremu:

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g šećera u prahu
  • 800 g čvrstog jogurta
  • 2 želatine u prahu
  • 12 žlica vode

Ostalo:

  • 500 g jagoda
  • kalup za tortu promjera 26-28 cm

Priprema kreme:

  1. Dvije vrećice želatine pomiješati s vodom i čekati da nabubri.
  2. U međuvremenu, izmiksati vrhnje u šlag, dodati šećer i vanilin šećer, zatim umiješati jogurt. Inače, u receptu ovdje ide i žlica naribane korice limuna u aromatizirani šlag, no ja sam limun izostavila jer su mi jagode bile i više nego dovoljne. 
  3. Kada želatina nabubri, otopiti je u lončiću na laganoj vatri i uliti u kremu. Sve promiješati da se poveže.
  4. U kremu narežite i 100 g jagoda (sitno) koje ste prije toga promiješali s jednom žlicom šećera u prahu.

Piškote pripremiti na sljedeći način:

  1. Donje piškote cijele "uroniti" u smjesu mlijeka i ruma i slagati da se popuni dno kalupa.
  2. Oko kalupa poredati piškote koje ste samo s jedne strane namočili mlijekom i rumom (onu šećernu ja sam stavljala izvana da budu sve iste).
  3. Piškote po želji odrezati da budu visine kalupa. Ja nisam jer mi je ovako bilo lakše, no zapravo sam shvatila da mi je falilo piškota za sredinu torte. 
  4. Kad ste namjestili piškote na dnu i oko kalupa, staviti jedan sloj kreme, zatim na kremu narezati ploške jagoda, zatim piškote. Budući da je meni, kao što ste mogli pročitati falilo, ja sam piškote prerezala po pola (znači poanta je u snalaženju :).
  5. Na piškote ponovno ide krema, pa narezane jagode (nemojte ih štedjeti).

I to je to. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.