Kolumne 29. ožujka 2018.

Damski kapric - savršen recept za slađe raspoloženje

foto: Željka Gulan
gastro postao gastro.24sata.hr
Dva tjedna je prošlo od moje zadnje kolumne i baš mi je zbog toga žao. S druge strane, trebalo mi je malo vremena da dođem k sebi nakon što sam u svojim 40-ima donijela jednu veliku odluku. Upravo povodom te velike odluke, ispekla sam i jedan stvarno poseban kolač...

Kažu da je promjena posla veliki stres u životu, u prvih pet na ljestvici. S obzirom na moje posljednje tjedne – mogu to sa sigurnošću potvrditi. Nakon 13 godina svoju komfornu zonu u firmi zamijenila sam novim izazovom u drugoj. Sreća zbog ponude koja je bila potvrda mog dosadašnjeg rada, tuga zbog odlaska iz firme u kojoj sam stekla prijatelje – sve se to ispreplelo u danima koji su uslijedili.

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Plakala sam kao kišna godina, grlila se s ljudima kao nikad u životu. A nisam baš neki taktilan tip. Imali smo nekoliko oproštajki (živio razlog), a vjerojatno ćemo popiti još koju cugu u ime mog odlaska. Da, ja sam drama queen.

Moj duhoviti prijatelj komentirao je promjenu riječima: jeste li se za to borile? U čemu je sad problem? Nije mogao shvatiti moj stres i lude promjene raspoloženja. Ženske mušice? Upitao me ozbiljnim izrazom lica, nakon čega smo oboje prasnuli u smijeh.

 

Možda vas zanima... Cheesecake s tonkom i preljevom od malina Kolumne

 

No nisu to naravno bile mušice, ova odluka bila je rezultat dubokog promišljanja i razgovora. Jer velika je to odluka bila i za moju malu obitelj. Nova sredina, nova pravila, drugačije radno vrijeme. Njihovo zeleno svjetlo značilo je doista upuštanje u novu avanturu u našim životima. Avanturu koju svi s veseljem iščekujemo.

A mušice? Odlučila sam ih ispeći. Da proslavimo novo poglavlje.

 

Možda vas zanima... Tart od badema - stvoren za posebne trenutke Kolumne

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Za tijesto je potrebno:

  • 180 g maslaca
  • 150 g šećera
  • Prstohvat soli
  • Naribana korica jednog limuna
  • 300 g oštrog brašna
  • 4 žumanjka

Za filu:

  • 400 g ribizla ili 400 g malina (ako su ribizli u pitanju, staviti žlicu šećera i promiješati)

Za kraj:

  • 4 bjelanjka
  • Malo soli
  • 5 kapi soka od limuna
  • 150 g šećera

Priprema: 

  1. Pomiješati sve suhe sastojke, a potom dodavati jedan po jedan žumanjak i umijesiti glatko tijesto.
  2. Razvaljati na veličinu pleha – ja sam kolač radila u kalupu za tart/quiche.
  3. Tijesto ispikati nekoliko puta s vilicom.
  4. Peći 15-ak minuta na 165 stupnjeva, a na polupečeno tijesto staviti ribizle ili maline. Maline možete umiksati štapnim mikserom ili samo vilicom ispasirati.
  5. Na voće staviti snijeg od bjelanjaka – po želji: samo razmazati ili stavite bjelanjak u običnu vrećicu za zamrzavanje i izvučete ovakve oblike da izgleda efektnije.
  6. Staviti u pećnicu još 20 minuta na istu temperaturu.
  7. Kolač ohladiti i poslužiti.


Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Ratatouille - slavlje poznatih okusa na najslasniji način Kolumne

 

Dobar tek!

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.