Kažu da je promjena posla veliki stres u životu, u prvih pet na ljestvici. S obzirom na moje posljednje tjedne – mogu to sa sigurnošću potvrditi. Nakon 13 godina svoju komfornu zonu u firmi zamijenila sam novim izazovom u drugoj. Sreća zbog ponude koja je bila potvrda mog dosadašnjeg rada, tuga zbog odlaska iz firme u kojoj sam stekla prijatelje – sve se to ispreplelo u danima koji su uslijedili.
Plakala sam kao kišna godina, grlila se s ljudima kao nikad u životu. A nisam baš neki taktilan tip. Imali smo nekoliko oproštajki (živio razlog), a vjerojatno ćemo popiti još koju cugu u ime mog odlaska. Da, ja sam drama queen.
Moj duhoviti prijatelj komentirao je promjenu riječima: jeste li se za to borile? U čemu je sad problem? Nije mogao shvatiti moj stres i lude promjene raspoloženja. Ženske mušice? Upitao me ozbiljnim izrazom lica, nakon čega smo oboje prasnuli u smijeh.
No nisu to naravno bile mušice, ova odluka bila je rezultat dubokog promišljanja i razgovora. Jer velika je to odluka bila i za moju malu obitelj. Nova sredina, nova pravila, drugačije radno vrijeme. Njihovo zeleno svjetlo značilo je doista upuštanje u novu avanturu u našim životima. Avanturu koju svi s veseljem iščekujemo.
A mušice? Odlučila sam ih ispeći. Da proslavimo novo poglavlje.
Za tijesto je potrebno:
- 180 g maslaca
- 150 g šećera
- Prstohvat soli
- Naribana korica jednog limuna
- 300 g oštrog brašna
- 4 žumanjka
Za filu:
- 400 g ribizla ili 400 g malina (ako su ribizli u pitanju, staviti žlicu šećera i promiješati)
Za kraj:
- 4 bjelanjka
- Malo soli
- 5 kapi soka od limuna
- 150 g šećera
Priprema:
- Pomiješati sve suhe sastojke, a potom dodavati jedan po jedan žumanjak i umijesiti glatko tijesto.
- Razvaljati na veličinu pleha – ja sam kolač radila u kalupu za tart/quiche.
- Tijesto ispikati nekoliko puta s vilicom.
- Peći 15-ak minuta na 165 stupnjeva, a na polupečeno tijesto staviti ribizle ili maline. Maline možete umiksati štapnim mikserom ili samo vilicom ispasirati.
- Na voće staviti snijeg od bjelanjaka – po želji: samo razmazati ili stavite bjelanjak u običnu vrećicu za zamrzavanje i izvučete ovakve oblike da izgleda efektnije.
- Staviti u pećnicu još 20 minuta na istu temperaturu.
- Kolač ohladiti i poslužiti.
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.
Dobar tek!