Uglavnom, crtić koji je kod nas preveden kao ‘Juhu-hu’, ostao mi je u odličnom sjećanju. Prvo: jer sam ga gledala sa svojim klinkama, drugo: jer je produkcija odlična, treće: jer doista sve izgleda prefino bez obzira na to što je nacrtano. Vrhunac dolazi kad odluči napraviti ‘ratatouille’, domaće povrtno jelo koje kritičara hrane vrati u djetinjstvo.
Doista, kada vam se prožmu okusi ovog specijaliteta iz Provanse, ono vas baca u neka prošla vremena. Sjećate se povrća i koliko je ono bilo važno? Svježih rajčica i krastavaca iz vrta? Mrkve sirove za grickanje umjesto čipsa? Mi smo čak i grašak znali sirov jesti. A onda kad ti malo dosadi pa bi pojeo nešto slatko, mama ti kaže: uzmi jabuku.
Da, to su bila vremena kojih se sada sjetimo pod ironičnim hashtagom #croatiantragedies. Danas je drama ako nema čokolade u kući. Zanimljivo kako danas svi plaču za tim vremenima gdje nam je sve bilo dostupno, gdje smo povrće brali iz vrta, gdje smo voće jeli pričajući na vrhu drveta.
Najčešće se mogu čuti rečenice poput: ‘jedeš li rajčicu, lubenicu ili krastavac, sve je isto, isti okus, odnosno, nema ga’. Za mirise djetinjstva stoga napravite ratatouille. Možete ga jesti samog, uz roštilj, uz drugačije pripremljeno meso. I naravno, začinite ga upravo ovim crtićem.
Jelo može poslužiti i kao toplo ili hladno predjelo, glavno jelo ili prilog.
Za ratatouille je potrebno:
- 2 narezana krumpira na ploške
- 1 veća tikvica
- 1 patlidžan
- 2 rajčice
- 3 češnja češnjaka
- bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršin (može i suho, a poželjno je svježe), lovorov list, ružmarin
- 250 g pelata
Priprema:
- Na protvan nauljen maslinovim uljem slagati ploške narezanog povrća kojeg ste prije posolili i popaprili.
- Slažete u krug – krumpir, patlidžan, tikvica, rajčica, ili već kojim redoslijedom želite.
- Kada završite još malo poškropite maslinovim uljem i stavite peći 20 minuta na 200 stupnjeva.
- Za to vrijeme ukuhajte pelate s 1 dcl vode i navedenim začinima.
- Pećnicu potom pojačati na maksimum, preliti ukuhanom rajčicom i pustiti da se zapeče još 10-12 min.
Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.
Dobar tek!