Ako volite specijalitete od jabuka, poznati ruski kolač šarlotka (šarlota) je jedan od onih recepata koje ćete uvijek iznova koristiti.
Sa samo nekoliko jednostavnih namirnica i vrlo malo rada dobit ćete kolač koji je savršen za popodnevnu kavu ili čaj, ili u slučajevima kad morate nesto brzinski napraviti prije nego dođu gosti.
U mojoj obitelji, a i na mom blogu - ovo je jedan od omiljenih slatkih recepata!
Šarlotka od jabuka
Sastojci:
- 6 većih jabuka (kiselije jabuke)
- 3 veća jaja
- 1 šalica (200 g) šećera
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 1 šalica (125 g) brašna
- cimet i šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 C.
- Pripremite kalup za torte promjera 26 cm i obložite ga papirom za pečenje.
- Premažite maslacem dno i stranice kalupa.
- Jabuke ogulite i narežite na kockice, stavite ih direktno na dno kalupa i raširite da se ravnomjerno pokrije cijelo dno.
- U većoj posudi miksajte jaja sa šećerom dok ne dobijete gustu smjesu, dodajte vaniliju i umiješajte brašno dok se smjesa ne sjedini.
- Dobivenu smjesu prelijte preko jabuka i poravnajte.
- Pecite 55-60 minuta.
- Ostavite da se ohladi barem 10 minuta prije nego prebacite na tanjur za serviranje.
- Pospite cimetom i šećerom u prahu, i dobar tek!
Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Fb stranici.