Recepti 28. kolovoza 2021.

Zasladi dan preokrenutim kolačem s jabukama

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je jednostavan, lagan i sočan kolač, osim s jabukama, možeš spremiti i s drugim sezonskim voćem.

Priprema sezonskog kolača s jabukama je brza i jednostavna, a dobra je vijest i da ti neće trebati brdo sastojaka. Uopće se ne trebaš opterećivati ni time kako će kolač u konačnici ispasti jer, pazi ovo, peče se naopačke.

Imaj na umu da ga možeš napraviti i s drugim voćem, poput kruške ili šljive.

 

 

Možda vas zanima... Za prste polizati: Brzi mrvičasti kolač od šljiva Recepti

 

Sastojci za tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca
  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakata vanilije
  • 1 žličica cimeta

Za nadjev:

  • 600 g kiselkastih jabuka
  • 100 g šećera
  • 2 žlice maslaca

 

Možda vas zanima... Kolač sa smokvama gotov je za samo pola sata Kolumne


Priprema:

  1. Oguli jabuke, odstrani im unutrašnjost i nareži ih na manje komade. U tavi ili manjem loncu, na malo jačoj vatri zagrij 100 g šećera bez miješanja dok se ne karamelizira i ne poprimi duboku jantarnu boju.
  2. Potom dodaj jabuke i miješaj ih kako bi se obložile karamelom. Nakon otprilike dvije minute dodajte dvije žlice maslaca i, uz povremeno miješanje, pirjaj jabuke još nekoliko minuta. Ostavi nadjev da se ohladi na sobnu temperaturu.
  3. Dok se nadjev hladi, pjenasto umuti maslac i šećer pa im umiješaj jaja i ekstrakt vanilije. Dobro pomiješaj brašno, prašak za pecivo i cimet te ih dodaj u smjesu s maslacem, šećerom i jajima.
  4. Nadjev od jabuka stavi na dno namašćene i pobrašnjene okrugle posude za pečenje pa prelij smjesom za biskvit. Peci na 170°C oko 45 minuta, odnosno dok čačkalica kojom ćeš probosti kolač iz njega ne izađe suha.
  5. Kada se pečeni kolač malo ohladi, posluži ga tako da njegov donji dio s jabukama bude okrenut prema gore.

U slast!

 

Možda vas zanima... Zasladi se sočnim kolačem od limuna Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.