Recepti 9918 prikaza 21. lipnja 2019.

Jednostavan preokrenut kolač s jabukama

Thinkstock

Powered by:

Ovo je jednostavan, lagan i sočan kolač osim s jabukama možete spremiti i s drugim sezonskim voćem.

Ovo je jedan od onih kolača koji ćete kad ga jednom probate - stalno raditi.

Jednostavan je za pripremu i ne treba vam "brdo" sastojaka. Ono što je najbolje je da se uopće ne trebati opterećivati kako će kolač u konačnici ispasti, jer, pazite ovo, peče se naopačke. Inače, ovaj kolač možete napraviti i s drugim voćem poput kruške ili šljive.

 

Možda vas zanima... Najjednostavniji kolač od jabuka koji ćete ikad napraviti Recepti

 

 

Potrebno vam je:

Za tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca
  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakata vanilije
  • 1 žličica cimeta

Za nadjev:

  • 600 g kiselkastih jabuka
  • 100 g šećera
  • 2 žlice maslaca

 

Možda vas zanima... Pita s jabukama - vječni i najukusniji klasik Kolumne

 


Priprema:

  1. Za nadjev, ogulite jabuke, odstranite im unutrašnjost i narežite ih na manje komade. U tavi ili manjem loncu na malo jačoj vatri zagrijte 100 g šećera bez miješanja dok se ne karamelizira i ne poprimi duboku jantarnu boju.
  2. Potom dodajte jabuke i miješajte ih kako bi se obložile karamelom. Nakon otprilike 2 minute dodajte 2 žlice maslaca i uz povremeno miješanje, pirjajte jabuke još nekoliko minuta. Ostavite nadjev da se ohladi na sobnu temperaturu.
  3. Dok se nadjev hladi, pjenasto umutite maslac i šećer pa im umiješajte jaja i ekstrakt vanilije. Dobro pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet te ih dodajte u smjesu s maslacem, šećerom i jajima.
  4. Nadjev od jabuka stavite na dno namašćene i pobrašnjene okrugle posude za pečenje pa prelijte smjesom za biskvit. Pecite na 170°C oko 45 minuta, odnosno dok čačkalica kojom probodete kolač iz njega ne izađe suha.
  5. Kada se pečeni kolač malo ohladi, poslužite ga tako da njegov donji dio s jabukama bude okrenut prema gore.

U slast!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.