gastro postao
Ovaj citrusni desert oduševit će te okusom, mirisom i teksturom. Vrlo je jednostavan, ugodno sladak i prikladan za opuštanje vikendom
Prednost ovog kolača je i to što među sastojcima nema pšeničnog brašna, već je zamijenjeno bademovim i kukuruznom kupicom.
Nemoj pretjerivati s dekoracijom jer u ovom slučaju manje zaista jest više. Predlažemo da ga poslužiš uz žlicu tučenog vrhnja i naribaš još malo limunove korice.
Sastojci:
- 280 g bademovog brašna
- 120 g kukuruzne krupice
- 7 g praška za pecivo
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 3 velika jaja
- Korica dva limuna
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
Za preljev:
- 50 g šećera u prahu
- 3 žlice limunovog soka
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za torte promjera 24 cm premaži maslacem i prekrij dno papirom za pečenje.
- Pomiješaj suhe sastojke – bademovo brašno, kukuruznu krupicu, prašak za pecivo i sol u zasebnoj posudi i stavite sa strane.
- Miksaj šećer i maslac sve dok smjesa ne postane svjetlija, otprilike tri minute. Dodaj jedno po jedno jaje pa izmiksaj.
- Postepeno dodaj suhe sastojke i miješaj kuhačom ili silikonskom špatulom. Na kraju ubaci koricu limuna i ekstrakt vanilije i dobro promiješaj.
- Prebaci smjesu u kalup i peci do trenutka kad primijetiš da se kolač udaljio od stijenki kalupa, otprilike 40 minuta.
- Limunov sok i šećer stavi u malu posudu na laganu vatru. Povremeno promiješaj i makni kad se šećer otopi.
- Čačkalicom probuši male rupice u kolaču i prelij sirupom.
Pričekaj da se do kraja ohladi, a zatim ga serviraj uz tučeno vrhnje. Želimo ti ugodan ostatak dana!