gastro postao
Ako ljeti ne zazireš od korištenja pećnice, počasti sebe i najmilije vrlo jednostavnim kolačem s breskvama.
Sezonu bresaka iskoristi za pripremu brzog i sočnog kolača koji će poslužiti kao doručak, gablec i desert. Trebat će ti 15 minuta vremena za miksanje sastojaka, a potom samo strpljenje tijekom pečenja i hlađenja.
Imaj na umu da ga možeš preliti glazurom od šećera, mlijeka i ekstrakta vanilije, ali bit će dovoljno sladak i fotogeničan čak i ako preskočiš taj korak. U slast!
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 1-2 breskve
- 120 g maslaca
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži duguljasti kalup maslacem i pobrašni ili ga obloži papirom za pečenje.
- Prosij 180 g glatkog brašna pa ga pomiješaj s praškom za pecivo i soli.
- Nareži breskvu na kockice i uvaljaj je u preostalih 20 g brašna.
- Izmiksaj šećer s maslacem u pahuljastu smjesu pa dodaj jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. Potom umiješaj smjesu s brašnom i dobro promiješaj drvenom žlicom ili špatulom.
- Umiješaj breskve pa smjesu prebaci u pripremljeni kalup i zagladi.
- Peci otprilike sat vremena pa čačkalicom provjeri je li pečeno.
Kolač reži tek nakon što se u potpunosti ohladi, a po želji ga prelij glazurom od šećera. U slast!