Porijeklom iz sjeverozapadne Kine, breskva pripada porodici ružovki zajedno s nektarinama, marelicama, trešnjama, višnjama i šljivama. Njen okrugli oblik te žuto-narančasta ili crvenkasta vanjska boja veoma je privlačna, bilo da se radi o konzumiranju svježeg ploda ili njegovom korištenju u limunadama, slasticama ili čak na roštilju!
Sezona u kojoj breskva dozrijeva kreće se od kraja proljeća do ljeta, a osim nekoliko sorti, razlikovati se može i po unutrašnjoj boji mesa koje može varirati od bijele do žute. Zbog vitamina A, C, E, K i B3 te minerala kao što su kalij, magnezij, kalcij i željezo breskva snižava kolesterol, čuva zdravlje srca, smiruje živčani sustav, te pridonosi mršavljenju i očuvanja zdravlja očiju.
Ono što je važno napomenuti jest da breskve ubrati možeš i dok one još nisu sasvim zrele, jer one zriju i neko vrijeme nakon branja. No, jednom dozrele, breskve se veoma lako i brzo kvare te ne mogu stajati duže od dva do tri dana.
Limunada s breskvama
Domaća limunada osim što je osvježavajuća, zdravija je od one kupovne zbog činjenice da sadržava manje šećera te umjetnih bojila i njena izrada kod kuće omogućuje ti korištenje izabranih namirnica po želji. Upravo takva je i ova limunada s breskvama, koju naravno možeš napraviti i s bilo kojim drugim sezonskim voćem!
Grilane breskve
Iako na prvi spomen deserta vjerojatno očekuješ breskve unutar kolača, torte ili s dodatkom sladoleda, i takvi recepti čekaju te u nastavku, no za početak izdvajamo grilane breskve s roštilja! Nakon što pripremiš svoje meso i povrće, po želji i kruh, roštilj nemoj pospremiti nego ga iskoristi i za pripremu deserta. Posluži ih uz kuglicu sladoleda od vanilije i uživaj!
Kolač s breskvama
Ako si i ti zagovornik one dobre stare - manje je više te voliš jednostavnost onda je ovo pravi recept za tebe. Ovaj sočan kolač s breskvama ono je što će te oraspoložiti uz popodnevnu šalicu kave. Ako pri ruci imaš i drugo voće, slobodno ga ubaci u recept i uživaj u svježim i slatkim okusima.
Galette s breskvama
Galette ili pita bez kalupa jednostavan je i neodoljiv desert francuskog porijekla savršen za pripremu sa sezonskim voćem. Neravni rubovi i rustikalan izgled mislima će te odvesti u neka druga, stara vremena, a prhko tijesto, marmelada i svježe voće zasladit će te i oraspoložiti onda kad ti je to najpotrebnije.
Džem od breskvi
Ako imaš višak breskvi i želiš ih sačuvati za neke druge, hladnije mjesece, odluči se na pripremu džema od njih. Bilo da je riječ o običnoj pripremi, sa šećerom ili onoj u kojoj se koristi prirodni šećer eritrit koji je dobar za dijabetičare, nije važno. Spremi ga u staklenke i u smočnicu te konzumiraj 'na žlicu', kao dodatak slasticama, palačinkama ili za doručak i uživaj u njemu duže vrijeme!