Cobbler je brza i jednostavna poslastica te elegantan desert koji se sastoji od tijesta, veoma sličnog onome za drobljenac, i voća. Priprema je toliko jednostavna da ga napraviti može gotovo svatko, a sve što trebaš jest nekoliko uobičajenih sastojaka iz smočnice i sezonsko voće poput bresaka.
Osim svježeg, možeš koristiti i ono konzervirano, stoga su ti gotovo sve opcije otvorene, a u nastavku teksta mi ti donosimo recept sa slasnim breskvama. Pobrini se da ga poslužiš toplog, uz dodatak sladoleda ili šlaga, i obavezno spremi ovaj recept.
Sastojci:
- 300 g narezanih bresaka
- 200 g šećera + 2 žlice
- 110 g maslaca
- 125 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Podmaži posudu za pečenje.
- Ako su svježe, breskve operi i nareži, a zatim ih poslaži u jednom sloju, ravnomjerno, u prethodno pripremljenom limu za pečenje. Zatim ih pospi s dvije žlice šećera.
- U srednje velikoj zdjeli, električnim mikserom, umuti šećer i maslac. Dodaj brašno, prašak za pecivo, sol (i muškatni oraščić). Dobro promiješaj. Zatim dodaj jaje i ekstrakt vanilije. Nastavi miješati dok se svi sastojci ne sjedine.
- Lopaticom pažljivo rasporedi tijesto preko bresaka. Pokušaj ga raspodijeliti što ravnomjernije i prekriti većinu voća.
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 35 do 40 minuta ili dok kora ne postane zlatno smeđa. Izvadi iz pećnice i ostavi da odstoji 10-ak minuta prije posluživanja. Posluži uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučeno vrhnje.
U slast!