Kolumne 07. kolovoza 2018.

Cobbler - sočan kao pita, hrskav kao crumble

Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobali smo cobbler sa šljivama i odlučili kako je ovaj recept itekako vrijedan dijeljenja. Dok mi miksamo već drugu porciju, vi otkrijte što je to zapravo cobbler i kako se priprema.

Priprema prhkog tijesta često ispada prezahtjevna te se od nas očekuje predugo čekanje da se tijesto ohladi, pa zatim razvalja, a desert jednostavno želimo pojesti odmah sada. Odlično rješenje za takve situacije do sada je bio crumble, pečeno voće s mrvičastim, aromatičnim posipom od brašna, šećera, orašastih plodova i zobenih pahuljica. A onda smo otkrili cobbler i zaljubili se!

 

Možda vas zanima... Brzi hrskavi kolač sa šljivama i šumskim voćem Recepti

 

Cobbler je pita bez dna na vrh koje se dodaje tijesto od brašna, maslaca i vrhnja, a zatim se peče do zlatne boje i trenutka kada voće ne otpusti sve svoje sokove i poveže ih u divan, slatki desert.

Nema boljeg voća za pripremu cobblera od šljiva, pa smo im tako u ovoj varijanti dodali malo vina, cimet i vaniliju, a u tijesto smo ubacili i žličicu limunove korice. Recept je poprilično jednostavan i brz, a okusi i ljepljivi umak od voća koje ćete dobiti pripremom ove sjajne slastice ostavit će vas oduševljenima. Možda je najbolja opcija odmah pripremiti duplu dozu.

 

Možda vas zanima... Slatko ljeto: 5 sjajnih ljetnih cheesecake recepata Špajza Možda vas zanima... Crumble cake: biskvitima dajte novu dimenziju Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

 

Za tijesto će vam trebati:

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice šećera 
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 160 ml kiselog vrhnja
  • 1 žličica limunove korice

Za nadjev od šljiva trebat će vam:

  • 400 g šljiva
  • 4 žlice bijelog slatkog vina
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica vanilin šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica cimeta

Postupak pripreme:

  1. Šljive stavite u posudu za pečenje, začinite ih ostatkom sastojaka i promiješajte.
  2. Suhe sastojke za tijesto najprije dobro pomiješajte, dodajte im hladni maslac koji ste nasjeckali na kockice i limunovu koricu.
  3. Mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu, a zatim dodajte kiselo vrhnje i povežite sve u kompaktno tijesto.
  4. Tijesto ne treba biti glatko, treba biti prhko i lako se otkidati.
  5. Tijesto podijelite na jednake dijelove, spljoštite ga dlanovima i posložite po tijestu.
  6. Na kraju sve pospite s još malo šećera i pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva ili dok ne poprimi boju.

Dobar tek!

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.