Priprema prhkog tijesta često ispada prezahtjevna te se od nas očekuje predugo čekanje da se tijesto ohladi, pa zatim razvalja, a desert jednostavno želimo pojesti odmah sada. Odlično rješenje za takve situacije do sada je bio crumble, pečeno voće s mrvičastim, aromatičnim posipom od brašna, šećera, orašastih plodova i zobenih pahuljica. A onda smo otkrili cobbler i zaljubili se!
Cobbler je pita bez dna na vrh koje se dodaje tijesto od brašna, maslaca i vrhnja, a zatim se peče do zlatne boje i trenutka kada voće ne otpusti sve svoje sokove i poveže ih u divan, slatki desert.
Nema boljeg voća za pripremu cobblera od šljiva, pa smo im tako u ovoj varijanti dodali malo vina, cimet i vaniliju, a u tijesto smo ubacili i žličicu limunove korice. Recept je poprilično jednostavan i brz, a okusi i ljepljivi umak od voća koje ćete dobiti pripremom ove sjajne slastice ostavit će vas oduševljenima. Možda je najbolja opcija odmah pripremiti duplu dozu.
Za tijesto će vam trebati:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 2 žlice šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 160 ml kiselog vrhnja
- 1 žličica limunove korice
Za nadjev od šljiva trebat će vam:
- 400 g šljiva
- 4 žlice bijelog slatkog vina
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica vanilin šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica cimeta
Postupak pripreme:
- Šljive stavite u posudu za pečenje, začinite ih ostatkom sastojaka i promiješajte.
- Suhe sastojke za tijesto najprije dobro pomiješajte, dodajte im hladni maslac koji ste nasjeckali na kockice i limunovu koricu.
- Mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu, a zatim dodajte kiselo vrhnje i povežite sve u kompaktno tijesto.
- Tijesto ne treba biti glatko, treba biti prhko i lako se otkidati.
- Tijesto podijelite na jednake dijelove, spljoštite ga dlanovima i posložite po tijestu.
- Na kraju sve pospite s još malo šećera i pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva ili dok ne poprimi boju.
Dobar tek!