Recepti 21542 prikaza 18. srpnja 2018.

Crumble cake: biskvitima dajte novu dimenziju

Stockfood
Ova vrsta biskvit kolača podiže jednostavno slasticu na novu razinu te joj daje novi element hrskavosti koji dosadni kolač pretvara u pravu poslasticu.

Biskvit kolači naš su omiljeni ljetni desert. Bez obzira je li riječ o onima s jogurtom, klasičnim biskvit kolačima s različitim sezonskim voćem ili čokoladom, ova je vrsta kolača toliko jednostavna za pripremu da bismo u njoj mogli uživati baš svakog dana.

 

biskvit s breskvama Možda vas zanima... Super jednostavan biskvit kolač s breskvama None

 

Jaje, brašno, dodaci po želji, ubacivanje u pećnicu i stvar je već gotova. No, upotpunite li ova tri koraka samo još jednim, hrskavim elementom, vaši kolači poprimit će posve novo ruho te ćete se u njih još jednom iznova zaljubiti. Ne vjerujete nam? Isprobajte sami!

 

 | Author: Stockfood Stockfood

Streusel, kako se zove mrvičasta smjesa koja dolazi na vrh crumble kolača, priprema se od brašna, šećera, maslaca, orašastih plodova, pa čak i zobenih pahuljica. Svi sastojci jednostavno se povezuju rukama dok se ne dobije mrvičasta smjesa, a zatim se posipaju po još sirovoj smjesi koju ste već smjestili u kalup za tortu ili kolač. 

 

Kolač s kupinama Možda vas zanima... Neka jedu kolače: Jogurt biskvit s kupinama Recepti

 

Osim na kolače, streuselom možete posipati i muffine, baš kao što smo mi to učinili s ovim genijalnim muffinima od borovnica po receptu chefa Yotama Ottolenghija.

 

Možda vas zanima... Ottolenghijevi muffini od borovnica koje obožavamo Recepti

 

U nastavku donosimo recept za sjajan crumble kolač od borovnica, no pripremiti ga možete i s drugim vrstama voća. Sjajna ideja bit će i jabuke, višnje i trešnje ili pak omiljene maline.

 

 | Author: Stockfood Stockfood

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 4 žlice maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 5 žlice jogurta
  • 260 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 100 ml mlijeka
  • 200 g borovnica
  • Prstohvat soli

Za mrvičasti posip trebat će vam:

  • 4 žlice maslaca sobne temperature
  • 100 g smeđeg šećera
  • 30 g brašna
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 3 žlice sitno sjeckanih badema

Postupak pripreme:

  1. U posudu stavite 4 žlice maslaca sobne temperature, dodajte šećer i miksajte. Dodajte mlijeko, jogurt, jaja i vaniliju pa miksajte dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica.
  2. U drugoj posudi povežite brašno i prašak za pecivo te prstohvat soli. Dobro pomiješajte.
  3. Mokrim sastojcima dodajte smjesu od suhih sastojaka i mlijeko. Miksajte dok se svi sastojci ne povežu. 
  4. Na kraju dodajte borovnice i pomiješajte špatulom.
  5. Posudu za pečenje premažite maslacem, a pećnicu upalite na 190 stupnjeva.
  6. Dok se pećnica grije, pripremite crumble tako da sve sastojke ubacite u blender i pustite da se stvori mrvičasta smjesa. Osim blendera, mrvičastu smjesu možete izraditi i rukama.
  7. Sirovu smjesu za kolač koju ste prebacili u posudu za pečenje pospite mrvičastom smjesom i pecite oko 35 minuta. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.