Recepti 18. srpnja 2017.

Ottolenghijevi muffini od borovnica koje obožavamo

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Savršeno je vrijeme za slatke muffine s borovnicama po receptu majstora današnje gastronomije. Nas su naprosto oduševili!

Ako postoji vrijeme u godini kada najviše volimo muffine s borovnicama, onda je to upravo sada. Te su slatko kiselkaste bobice upravo u sezoni, a osim osvježavajućih okusa koje daju neobrađene, još slasnije će biti ukomponirane u meki biskvit posipan hrskavim crumbleom.

 

Možda vas zanima... Borovnice - te slatke male magične bobice... Špajza

 

Tajna sočnosti biskvita krije se u naribanoj jabuci koju je Ottolenghi lukavo ubacio u smjesu za kolačiće, dok će upravo crumble dati divan kontrast i na najljepši način zaokružiti čitavu slasticu.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Želite li pripremiti zdraviju varijantu ovih muffina, dio brašna kod pripreme mrvičastog tijesta zamijenite zobenim pahuljicama, a u same muffine možete dodati i manje šećera nego što je to navedeno.

Recept možete pronaći u kuharici Yotama Ottolenghija - The Cookbook.

 

Možda vas zanima... Chefovska posla: Yotam Ottolenghi Špajza

 

Za pripremu muffina trebat će vam:

  • 540 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jaja
  • 340 g šećera
  • 140 g maslaca
  • 380 ml mlijeka
  • 1 jabuka
  • 200 g borovnica
  • Korica jednog limuna
  • Prstohvat soli

Za crumble će vam trebati:

  • 300 g brašna ili 150 g brašna i 150 g zobenih pahuljica
  • 100 g šećera
  • 200 g maslaca

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  2. U drugoj posudi pomiješajte jaja, maslac koji ste najprije rastopili i doveli na sobnu temperaturu i šećer.
  3. Dodajte mlijeko i limunovu koricu pa ubacite i jabuku koju ste prethodno naribali.
  4. Dodajte suhe sastojke pa sve dobro pomiješajte.
  5. Na kraju ubacite gotovo cijelu količinu borovnica i laganim pokretima promiješajte.
  6. Smjesu podijelite u čašice za muffine.
  7. Crumble pripremite tako da pomiješate brašno, maslac i šećer kako biste dobili mrvičastu smjesu.
  8. Dio brašna možete zamijeniti i zobenim pahuljicama.
  9. Dobivenim mrvičastim tijestom pospite muffine i dodajte još nekoliko borovnica na svaki muffin.
  10. Ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva pa pecite oko 30 do 35 minuta.

U slast!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.