Ako postoji vrijeme u godini kada najviše volimo muffine s borovnicama, onda je to upravo sada. Te su slatko kiselkaste bobice upravo u sezoni, a osim osvježavajućih okusa koje daju neobrađene, još slasnije će biti ukomponirane u meki biskvit posipan hrskavim crumbleom.
Tajna sočnosti biskvita krije se u naribanoj jabuci koju je Ottolenghi lukavo ubacio u smjesu za kolačiće, dok će upravo crumble dati divan kontrast i na najljepši način zaokružiti čitavu slasticu.
Želite li pripremiti zdraviju varijantu ovih muffina, dio brašna kod pripreme mrvičastog tijesta zamijenite zobenim pahuljicama, a u same muffine možete dodati i manje šećera nego što je to navedeno.
Recept možete pronaći u kuharici Yotama Ottolenghija - The Cookbook.
Za pripremu muffina trebat će vam:
- 540 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 340 g šećera
- 140 g maslaca
- 380 ml mlijeka
- 1 jabuka
- 200 g borovnica
- Korica jednog limuna
- Prstohvat soli
Za crumble će vam trebati:
- 300 g brašna ili 150 g brašna i 150 g zobenih pahuljica
- 100 g šećera
- 200 g maslaca
Priprema:
- U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj posudi pomiješajte jaja, maslac koji ste najprije rastopili i doveli na sobnu temperaturu i šećer.
- Dodajte mlijeko i limunovu koricu pa ubacite i jabuku koju ste prethodno naribali.
- Dodajte suhe sastojke pa sve dobro pomiješajte.
- Na kraju ubacite gotovo cijelu količinu borovnica i laganim pokretima promiješajte.
- Smjesu podijelite u čašice za muffine.
- Crumble pripremite tako da pomiješate brašno, maslac i šećer kako biste dobili mrvičastu smjesu.
- Dio brašna možete zamijeniti i zobenim pahuljicama.
- Dobivenim mrvičastim tijestom pospite muffine i dodajte još nekoliko borovnica na svaki muffin.
- Ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva pa pecite oko 30 do 35 minuta.
U slast!