Maštovite i promišljene kombinacije glavna su odlika ovog izraelskog chefa s britanskom adresom. Svoja jela prilagođava baš svakoj situaciji, a iako prepuna neobičnih okusa, njegova kuharica Jerusalem osvojila je zaljubljenike u gastronomiju diljem svijeta.
Osim Jerusalema, napisao je još pet kuharica koje se u knjižarama rasprodaju nevjerojatnom brzinom, a njegovi londonski restorani gotovo su uvijek popunjeni do zadnjeg mjesta.
Zaljubljenost u hranu ovog izvanrednog chefa počela je još od malih nogu. Naime, Ottolenghijeva prva riječ bila je "ma", kojom, na iznenađenje roditelja, nije dozivao majku već je pokušavao izgovoriti "marak", riječ koja na hebrejskom označava juhu. Nekoliko godina kasnije preselio je u Amsterdam i iz te zemlje sreće i slobode krenuo u gastronomski svijet.
Počeo je kuhati, najprije kako bi zaradio, a zatim se i sam zainteresirao za čaroban svijet začina i tek otkrivenu svestranost namirnica. Za razliku od svojih vršnjaka koji su u hrani uživali tek s nogu, Yottam Ottolenghi obilazio je mesnice, kuhao svoje temeljce i naručivao kuharice Julie Child s interneta da bi potom pažljivo proučavao stranicu po stranicu.
Iako se njegov otac tome protivio, Ottolenghi je odlučio završiti ono što je naumio pa je tako upisao i uspješno priveo kraju poznatu francusku školu kuhanja Le Cordon Bleu još 1997. godine, a od tada gradi svoje malo kulinarsko carstvo. Radio je u čak nekoliko restorana s MichelinovIm zvjezdicama i kroz svoje se početke izrazito trudio postići što više na gastronomskom području. Njegova je popularnost dokaz da je u tome i uspio.
Kuhinja Yottama Ottolenghija spoj je turskih, libanonskih, izraelskih, iranskih i armenijskih okusa s pomalo uvrnutim dodatkom zapadnjačkog načina pripreme hrane. Nije mu nepoznato niti igranje s mediteranskim i azijskim okusima. Vidljivo je to iz tek jednog pogleda na njegove šarene, ali tako dobro usklađene tanjure. Ottolenghi se ne orijentira na samo jednu vrstu namirnica, osim mesa i ribe, ovaj chef obožava povrće pa su tako nerijetko njegova jela izvrstan odabir i za vegetarijance.
Za BBC4 je snimio svoj prvi dokumentarac Jeruzalem na tanjuru (Jerusalem on a Plate), a kasnije se na televizijskim ekranima pojavljivao u sklopu emisija Ottolenghijeva mediteranska gozba i Ottolenghijeva mediteranska otočka gozba.