Teško je odoljeti divnim fotografijama koje pršte okusima i jednostavnim, pristupačnim receptima koji zovu na isprobavanje. Upravo smo se zato upustili u pripremu rimskih njoka po receptu Yotama Ottolenghija, jednog od najpoznatijih chefova i autora čak nekoliko fenomenalnih kuharica.
Ovi su njoki nešto posve drugačije od svega što ste do sada isprobali, a sjajno će se složiti s mesnim jelima u umacima, onim težim i onim lakšim. Poslužite ih uz fini umak od divljači, piletine, ali i uz mesne okruglice. Hrskava zlatna korica koju ćete dobiti na kraju pečenja u potpunosti će vas osvojiti, a rimski njoki brzinom svjetlosti zalutati na vaš redovni meni za najukusnija uživanja.
Potrebno vam je:
- 80 g maslaca
- 1 litra mlijeka
- 250 g palente
- 2 žumanjka
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 100 g parmezana
- 40 g pecorino romano sira
- Sol, papar
Priprema:
- U posudi najprije zagrijte mlijeko i maslac na srednjoj vatri.
- Dodajte papar i sol pa pustite da se maslac do kraja otopi i pojave se mali mjehurići.
- Smanjite vatru pa dodajte palentu, žumanjke i muškatni oraščić.
- Ubacite parmezan i miješajte čitavo vrijeme dok dodajete sastojke.
- Miješajte dok se palenta ne počne odvajati od stijenki posude.
- Maknite s vatre i ostavite da se ohladi oko 15 minuta.
- Prebacite smjesu na prozirnu foliju i zamotajte je u kobasicu.
- Od ove ćete količine dobiti dvije kobasice duge oko 40 centimetara.
- Spremite u hladnjak i pustite da se ohladi.
- Kada se palenta dovoljno stisla, odmotajte je i narežite na ploške debele oko jedan centimetar.
- Posložite ih u posudu za pečenje, pospite s nešto pecorino romano sira i pecite oko 15 minuta, a zatim još pet minuta premjestite bliže grijaču kako bi dobili lijepu koricu.
- Pustite da knedle odmore barem dvije minute pa poslužite toplo.
Dobar tek!