Recepti 13. veljače 2017.

Rimski njoki Yottama Ottolenghija

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Britanski chef izraelskih korijena poznat je po najukusnijim receptima. Bacili smo se na isprobavanje, a prvi su na redu bili rimski njoki

Teško je odoljeti divnim fotografijama koje pršte okusima i jednostavnim, pristupačnim receptima koji zovu na isprobavanje. Upravo smo se zato upustili u pripremu rimskih njoka po receptu Yotama Ottolenghija, jednog od najpoznatijih chefova i autora čak nekoliko fenomenalnih kuharica.

Ovi su njoki nešto posve drugačije od svega što ste do sada isprobali, a sjajno će se složiti s mesnim jelima u umacima, onim težim i onim lakšim. Poslužite ih uz fini umak od divljači, piletine, ali i uz mesne okruglice. Hrskava zlatna korica koju ćete dobiti na kraju pečenja u potpunosti će vas osvojiti, a rimski njoki brzinom svjetlosti zalutati na vaš redovni meni za najukusnija uživanja.

Potrebno vam je:

  • 80 g maslaca
  • 1 litra mlijeka
  • 250 g palente
  • 2 žumanjka
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 100 g parmezana
  • 40 g pecorino romano sira
  • Sol, papar

Priprema:

  1. U posudi najprije zagrijte mlijeko i maslac na srednjoj vatri.
  2. Dodajte papar i sol pa pustite da se maslac do kraja otopi i pojave se mali mjehurići.
  3. Smanjite vatru pa dodajte palentu, žumanjke i muškatni oraščić.
  4. Ubacite parmezan i miješajte čitavo vrijeme dok dodajete sastojke.
  5. Miješajte dok se palenta ne počne odvajati od stijenki posude.
  6. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi oko 15 minuta.
  7. Prebacite smjesu na prozirnu foliju i zamotajte je u kobasicu.
  8. Od ove ćete količine dobiti dvije kobasice duge oko 40 centimetara.
  9. Spremite u hladnjak i pustite da se ohladi.
  10. Kada se palenta dovoljno stisla, odmotajte je i narežite na ploške debele oko jedan centimetar.
  11. Posložite ih u posudu za pečenje, pospite s nešto pecorino romano sira i pecite oko 15 minuta, a zatim još pet minuta premjestite bliže grijaču kako bi dobili lijepu koricu.
  12. Pustite da knedle odmore barem dvije minute pa poslužite toplo.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.