Recepti 29. ožujka 2023.

Pinca za odrasle – s vinom i rumom

Pinca
Pinca - aromatično slatko pecivo idealno za uskrsni doručak foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj put donosimo recept za pincu koji sadrži malo crnog vina i ruma – koji se fino sljubljuju s ostalim sastojcima i daju ovom uskrsnom kolaču, odnosno pecivu posebnu aromu

Kada domom zamiriše slatkasta uskrsna pinca nitko ne ostaje ravnodušan. Malo je onih koji je ne vole jer pinca, sirnica ili pogača, u sebi sadrži toliko mirisa i okusa da ćeš ju naprosto obožavati.

Za razliku od ostalih uskrsnih peciva ona je slatka, ali ne jako pa je većina ni ne smatra kolačem. Sočna i mekana, idealna je uz kavu i čaj, a često je i neizostavan dio košare koja se nosi u crkvu na blagoslov - pa prema tradiciji se jede među prvim namirnica na sam Uskrs. To je, također, tradicionalni dodatak uskrsnom doručku.

 

Možda vas zanima... Najmekanija pinca: Recept za sirnicu koja uvijek uspijeva! Kolumne

 

Premda pinca može trajati i nekoliko dana i ostaje sočna i mekana - sumnjamo da je kod ikoga izdržala dulje od jednog dana. Donosimo recept za pincu za odrasle jer sadrži malo crnog vina i ruma - koji se fino sljubljuju s ostalim sastojcima i daju ovom uskrsnom kolaču, odnosno slatkom pecivu posebnu aromu!

 | Author: Shutterstock Pinca - dizanje na toplom prije pečenja foto: Shutterstock

Pinca s vinom i rumom

Sastojci:

  • 500 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 160 g šećera u prahu
  • 40 g svježeg kvasca
  • 1 žličica soli
  • 125 ml mlijeka
  • 1/8 litre crnog vina
  • 1 čašica ruma
  • 6 žumanjaka
  • 1 jaje
  • naribana korica neprskanog limuna
  • 1 omot vanillin šećera
  • žutanjak za premazivanje
  • maslac
  • brašno za kalup

 

Možda vas zanima... Makovnjača, kuglofi, štrudle i rolade - što se slatkog kod vas priprema za Uskrs? Špajza

 

Postupak:

  1. Namrvi kvasac u mlako mlijeko, dodaj malo brašna i šećera pa pomiješaj. Stavi na toplo da uzlazi.
  2. Prosij brašno na radnu površinu i u sredini načini udubinu. U nju stavi uzašli kvasac. Dodaj ostale sastojke pa dugo i čvrsto mijesi. Pokrij zagrijanom krpom i drži na toplom mjestu minimalno pola sata da tijesto uzdigne.
  3. Premijesi i podijeli u tri dijela. Svaki dio oblikuj kao kuglu. Pokrij ih zagrijanom krpom i drži na toplome još barem 20 minuta da uzdigne.
  4. Stavi ih na namašćeni lim i premaži žumanjkom.
  5. Čvrstim škarama zareži tijesto triput od sredine prema vanjskom rubu. Neka još malo stoji na toplom da još uzađe pa peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. 
  6. Tijesto ne smije biti previše lagano, nego više gusto.

Pinca | Author: Shutterstock Pinca na uskrsnom stolu foto: Shutterstock

 

Pinca bez jaja Možda vas zanima... Savršena pinca bez jaja s batatom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:09 29. Ožujak 2023.

    super