Kada domom zamiriše slatkasta uskrsna pinca nitko ne ostaje ravnodušan. Malo je onih koji je ne vole jer pinca, sirnica ili pogača, u sebi sadrži toliko mirisa i okusa da ćeš ju naprosto obožavati.
Za razliku od ostalih uskrsnih peciva ona je slatka, ali ne jako pa je većina ni ne smatra kolačem. Sočna i mekana, idealna je uz kavu i čaj, a često je i neizostavan dio košare koja se nosi u crkvu na blagoslov - pa prema tradiciji se jede među prvim namirnica na sam Uskrs. To je, također, tradicionalni dodatak uskrsnom doručku.
Premda pinca može trajati i nekoliko dana i ostaje sočna i mekana - sumnjamo da je kod ikoga izdržala dulje od jednog dana. Donosimo recept za pincu za odrasle jer sadrži malo crnog vina i ruma - koji se fino sljubljuju s ostalim sastojcima i daju ovom uskrsnom kolaču, odnosno slatkom pecivu posebnu aromu!
Pinca s vinom i rumom
Sastojci:
- 500 g oštrog brašna
- 150 g maslaca
- 160 g šećera u prahu
- 40 g svježeg kvasca
- 1 žličica soli
- 125 ml mlijeka
- 1/8 litre crnog vina
- 1 čašica ruma
- 6 žumanjaka
- 1 jaje
- naribana korica neprskanog limuna
- 1 omot vanillin šećera
- žutanjak za premazivanje
- maslac
- brašno za kalup
Postupak:
- Namrvi kvasac u mlako mlijeko, dodaj malo brašna i šećera pa pomiješaj. Stavi na toplo da uzlazi.
- Prosij brašno na radnu površinu i u sredini načini udubinu. U nju stavi uzašli kvasac. Dodaj ostale sastojke pa dugo i čvrsto mijesi. Pokrij zagrijanom krpom i drži na toplom mjestu minimalno pola sata da tijesto uzdigne.
- Premijesi i podijeli u tri dijela. Svaki dio oblikuj kao kuglu. Pokrij ih zagrijanom krpom i drži na toplome još barem 20 minuta da uzdigne.
- Stavi ih na namašćeni lim i premaži žumanjkom.
- Čvrstim škarama zareži tijesto triput od sredine prema vanjskom rubu. Neka još malo stoji na toplom da još uzađe pa peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
- Tijesto ne smije biti previše lagano, nego više gusto.