Uskrsna pinca ili sirnica priprema se svake godine u vrijeme Uskrsa, a recept za pincu koja uvijek uspije ima Nevena Josipović s bloga Mama drama
Najsočnija sirnica ili pinca neizostavan je dio uskrsnog blagdanskog stola i simbolizira ne samo blagdane, nego i tople proljetne dane pred nama. Iako gotovo svaka obitelj ima vlastiti recept za pincu, jedan od najboljih svakako je onaj Nevene Josipović, autorice bloga Mama drama. Ako za ovaj Uskrs i ti želiš pripremiti pincu, imamo recept koji uvijek uspije.
Uskrsna pinca je dio tradicije
Uz mladi luk, svježi sir, jaja i šunku, pinca je obavezni dio uskršnjeg tradicionalnog doručka, posebno u primorskim dijelovima Hrvatske. Danas je pinca popularna diljem zemlje i rado ju poslužuju čak i kontinentalci.
Točan tvorac pince nije poznat, no nagađa se kako je nastala još u vrijeme Mletačke Republike. Zanimljivo je da je pinca poznata i kao sirnica, no sir nije dio recepta. Nekada se umjesto kvasca koristilo "usireno" tijesto zbog čega je ime ostalo i danas.
Uskrsna pinca ima posebno žutu boju, ali i karakterističan oblik koji joj daje urezivanje prije pečenja. Tradicionalno postoje dvije opcije urezivanja - u obliku križa i u obliku trokrake zvijezde.
U nekim obiteljima se u sredini pince radi malo udubljenje kako bi nakon pečenja u njega stala pisanica. Koji god oblik urezivanja odabereš, svakako pripazi da sam urezani oblik ne premažeš žumanjkom kako bi pinca dobila poznati kontrast boja tijekom pečenja.
Recept za najsočniju pincu dolazi iz kuhinje Nevene Josipović, autorice blogaMama drama. Potraži ga u nastavku...
Pinca koja uvijek uspije;
foto: Nevena Josipović
Ne gasi ekran dok kuham
Uskrsna pinca - recept by Mama drama
25 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Oštro brašno
350
g
Glatko brašno
150
g
Svježi kvasac
1
kom
Šećer
100
g
Vanilin šećer
1
kom
Maslac
80
g
Mlijeko
200
ml
Sol
1
prstohvat
Žumanjak
3
kom
Narančina korica
1
kom
Limunova korica
1
kom
Rakija
2
žlica
Rum
1
žlica
Žumanjak
1
kom
Postupak
Kvasac razmuti u malo mlakog mlijeka. Maslac rastopi u 2 dcl toplog mlijeka.
U posudu stavi glatko i oštro brašno, dodaj šećere, sol, žumanjke, naribane korice limuna i naranče, rakiju i rum. U pripremljene sastojke dodaj kvasac i rastopljeni maslac s mlijekom.
Sastojke miješaj kuhačom, dobro sjedini i lupaj da zrak ulazi u tijesto. Zatim ostavi na toplom 15 minuta.
Tijesto izvadi na pobrašnjenu podlogu, lagano premijesi, napravi dvije kugle i lijepo ih oblikuj.
Tijesto stavi na pleh obložen papirom za pečenje, prekrij krpom te ostavi na toplom da se dižu, 20-25 minuta.
Pećnicu zagrij na 170°C.
Prije pečenja pince zareži nožem u obliku trokrake zvijezde. Sve osim tog reza premaži žumanjkom.
Stavi ih peći 20 minuta na 170°C te ih zatim prekrij aluminijskom folijom i peci još 25 do 30 minuta. Probaj ih čačkalicom jesu li su gotove - ako se tijesto ne hvata za čačkalicu, gotove su.
Izvadi pince iz pećnice i posipaj šećerom u prahu ili granulama šećera. Ostavi da se ohlade i uživaj u svakom zalogaju!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.