Recepti Uskršnje delicije 19. ožujka 2018.

Neuobičajena pinca s batatom

Pinca bez jaja
gastro postao gastro.24sata.hr
Recept za tradicionalnu uskrsnu slasticu uz neuobičajenu recepturu

Pinca, sirnica ili slatka pogača uvriježen je simbol uskršnjeg stola, a njezin izostanak ili zamjena kruhom smatra se velikim propustom. Poznata po više naziva, pinca, sirnica, uskrsni kruh ili pak uskrsna pogača, tradicionalno se priprema u Dalmaciji, Istri i Primorju. Kako se nekada za pripremu ove slastice trebao odvojiti gotovo čitav dan, u današnje vrijeme kupovne pince brža je i jednostavnija opcija. No, želite li u svoj dom dovesti miris Uskrsa svakako se isplati isprobati ovaj recept. 

 

Punjena jaja sa slaninom i vlascem Možda vas zanima... Punjena jaja sa slaninom i vlascem Recepti

 

Donosim vam recept za drugačiju pincu i to bez jaja ali s batatima

Potrebno vam je:

Tijesto:

  • 500 g brašna
  • 200 g batata
  • 2  Dr. Oetker vanilin šećera
  • 2 žlica šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 limun
  • 1 naranča
  • 1 Dr. Oetker kvasac
  • 100 ml mlijeka

Krema od limuna:

  • 2 limuna
  • 150 g šećera
  • 150 ml vrhnje za šlag

Priprema:

Tijesto:

  1. Batate ogulite, narežite na kocke i kuhajte u vodi, a u multipraktiku napravite pire.
  2. U pire od batate dodajte koricu od naranče i limuna, šećer, vanili šećer i brašno i kvasac te zamijesite tvrđe tijesto.
  3. Ostavite da se diže 1 sat na toplom mjestu, a svakih petnaest minuta premijesite tijesto.
  4. Tijesto podijelite na 4 dijela, zamijesite kugle i ostavite da se dižu 15 minuta. Svaku kuglu na vrhu zarežite u križ, ostavite da se diže 15 min. te pecite u pećnici 155 C oko 20 minuta.

Krema od limuna:

  1. Koricu limun ogulite gulilicom za krumpir, te narežite na tanke rezance i prokuhajte u 7 voda da ostane aroma a da se izgubi gorčina. Limunu ogulite bijelu koru, narežite na ploške i kuhajte uz dodatak šećera 15 minuta.
  2. Kuhani limun usitnite u multipraktiku i procijedite kroz sitno cijedilo da dobijete sirup. U sirup dodajte prokuhane korice od limuna i kuhajte dok se ne zgusne.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.