Kolumne 29. rujna 2017.

Džem od breskvi s agar agarom

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Breskve su voće bogato vitaminima i mineralima i zbog velikog sadržaja vode spadaju u niskokaloričnu namirnicu. Upravo zbog velikog sadržaja vode su lako kvarljive te imaju kratak vijek trajanja...

Osim konzumiranja u svježem stanju (što je i najbolji način da iskoristimo najveći dio njihovih nutritivnih vrijednosti) breskve možemo pohraniti u zamrzivač ili pripremiti džem, pekmez ili marmeladu od njih te uživati u njihovim blagodatima zimi kad oskudijevamo svježim voćem.

 

Možda vas zanima... Domaći džem od šljiva i aronije Kolumne



Prilikom prerade voća, moj odabir je uvijek džem jer se osjete komadići voća u njemu i termička obrada je kraća nego kod pripreme marmelade ili pekmeza. Za ovaj džem koristila sam, umjesto bijelog šećera, prirodni šećer eritrit, koji ima nula kalorija i pogodan je za dijabetičare i osobe koje se bore s kandidom te osobe koje žele smršaviti. Ovo je idealno rješenje za njih jer slobodno mogu konzumirati i uživati u okusu džema.

 

Možda vas zanima... Slasna zapečena ricotta s džemom od naranče Recepti



Drugi zdravi sastojak koji sam koristila je agar agar, vegetarijanska i veganska zamjena za želatinu. Agar agar je odličan zgušnjivač bez okusa, mirisa i boje i pogodan je za zgušnjavanje juha, pudinga, sladoleda i umaka.

Sastojci:
• 1 kg breskvi srednje veličine
• 1/3 šalice šećera eritrita
• 1 jušna žlica limunovog luka
• 1 ½ čajne žličice agar agara
• ½ čajne žličice cejlonskog cimeta
• ½ čajne žličice đumbira u prahu

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Priprema:
1. Odaberite zrele breskve i nožem uklonite sva oštećenja. Kako biste lakše ogulili kožicu s breskvi, stavite ih u kipuću vodu 20-ak sekundi, a zatim ih isperite hladnom vodom. Tada ogulite kožicu i uklonite košticu.
2. Narežite očišćene breskve na sitne komadiće.
3. U posudu za kuhanje stavite očišćene i narezane breskve, šećer i sok od limuna te promiješajte.
4. Kuhajte na laganoj vatri par minuta dok se šećer ne rastopi i breskve malo omekšaju.
5. Mikserom kratko izmiksajte breskve (ostavite komadiće).
6. Stavite kuhati i dok zavri postepeno dodajte agar agar neprestano miješajući. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 15 minuta.
7. Dodajte cimet u prahu i, po želji, đumbir u prahu. Kuhajte još 5 minuta.
8. Malo ohladite i ulijte u čiste staklenke. Ako želite pohraniti za kasnije, staklenke moraju biti sterilizirane i vruće.

Džem servirajte uz neki domaći zdravi kruh i domaći maslac!

Vaša Zdrava.iva

Ivanku Brček, Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.