Kolumne 04. rujna 2017.

Domaći džem od šljiva i aronije

foto: Tihana Lohinski
gastro postao gastro.24sata.hr
Rujan je počeo pa sada i službeno možemo o pravljenju zimnice (iako se džemovi kod nas kuhaju još od sezone jagoda). Jedva čekam ajvar, ali ostajem još neko vrijeme kod slatke zimnice.

Nisam bila preveliki ljubitelj pekmeza, džemova i marmelada dok baka i mama nisu počele kuhati domaće džemove. Ne znam kako je kod vas, ali mi jako volimo baš džemove, znači s komadićima voća, a u njih stavljamo manje šećera nego što je to uobičajeno za pekmeze.

 

Pekmez Možda vas zanima... Otkrili smo tajnu najslađih zimnica Špajza

 

Voće od kojeg radimo džemove uvijek bude domaće i zbilja slatko pa nema potrebe kvariti ga s previše šećera. Osim toga, zdravije je. Obožavam mirisne teglice domaćih džemova, a ako je tu još neki dodatak koji ih dodatno obogati, tim bolje! Tako u ovaj džem od šljiva i aronije možete dodati cimet i/ili rum. Okusi savršeno odgovaraju, garantiram!

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Sezona je šljiva, a one nam nisu tako nove i svi ih volimo. Ono što je nekima možda novo, to je kombinacija s aronijom. Vjerojatno ste za aroniju već čuli ili ju vidjeli u dućanima. Kod roditelja u vrtu već nekoliko godina imamo aroniju. Ispočetka nismo baš znali što s njom, ali sad smo joj našli primjenu u džemovima, čaju ili domaćim likerima, a može se koristiti i u kolačima. O njezinim super svojstvima već ste vjerojatno čuli, a zato u trgovinama baš i nije jeftina.

 

Možda vas zanima... Sezona šljiva i naši omiljeni recepti Recepti

 

Radi se o bobicama koje izgledom vrlo podsjećaju na borovnice. Okus im je ipak nešto oporiji nego borovnicama, ali nisu kisele. Brojne su prednosti aronije za zdravlje: kažu da je dobra za imunitet pa je sok od čiste aronije dobro piti svakog dana. Količina: dovoljna je jedna čašica za rakiju svakog jutra. Tu se radi o soku bez ikakvih dodataka.

Pročitala sam negdje i da aronija ima moć prevencije od malignih oboljenja. Osim što je antikancerogena, aronija je i antioksidans. Dobra je za želudac i probavni sustav, čini dobro i urinarnom i krvožilnom sustavu, snižava tlak i smanjuje kolesterol, regulira razinu šećera u krvi, a kažu da je dobra i za kožu, pa čak i da sprečava demenciju.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Još im je jedno super svojstvo to da nemaju prirodnih nametnika pa ih ne treba prskati, što znači da su zaista ekološke. Dodajmo tu i hrpu vitamina i minerala pa je jasno da aroniju ne treba zaboraviti!

Od svega što sam nabrojala, ne znam postoji li nešto za što bobice aronije nisu dobre i na što ne djeluju blagotvorno. Kuhanjem, doduše, neka od tih svojstava nisu više toliko izražena pa predlažem kombinaciju konzumacije svježe aronije i one u džemovima, kompotima, sokovima, likerima, čajevima…

No vratimo se na recept za domaći džem! Nije potrebno više šećera od navedene količine jer su šljive već slatke, a ni aroniji nije potreban dodatak šećera. Omjer šljiva i aronije možete mijenjati po želji, a i količinu cimeta i ruma prilagodite onako kako najviše volite. Ako niste ljubitelj cimeta i ruma, slobodno te sastojke izostavite. Džem papajte na kruhu, u palačinkama, kolačima, na žlicu (!)…kako vam drago!

Za otprilike 12 teglica džema trebat će vam:

  • 4 kilograma šljiva
  • 1 kilogram aronije
  • 700 grama šećera
  • 1-2 eko limuna
  • vrećica želina od 25 grama (ako volite gušći džem, možete staviti dvije)
  • cimet (količina po želji)
  • rum (količina po želji)

Priprema:

  1. Šljive oprati i otkoštiti. Oprati i aroniju. Staviti u lonac za kuhanje i dodati šećer. Sve promiješati i ostaviti nekoliko sati u hladnjaku.
  2. Šljive i aroniju sa šećerom staviti kuhati. Kad zavrije, nastaviti kuhati na laganoj vatri 40-45 minuta, dok šljive ne omekšaju. Pritom obavezno vaditi pjenu koja nastaje.
  3. U međuvremenu oprati eko limun i narezati ga na tanke šnite. Staviti kuhati limun sa šljivama i aronijom.
  4. Kad šljive omekšaju, dodati razmućeni želin  (razmutiti jednu i pol vrećicu želina u soku od džema koji izgrabite dok se kuha). Odmah sve dobro promiješati i kuhati još najviše 10 minuta. Tko voli cimet i rum, ovdje ih možete dodati u džem jer se okusi divno slažu, a o mirisu da ne govorim.
  5.  Pripremiti čiste i zagrijane boce. U njih uliti vruć džem i  staviti u pećnicu na 100 stupnjeva otprilike sat vremena. Zatim smanjiti na 50 stupnjeva i držati još sat vremena.Isključitii pećnicu i teglice ostaviti preko noći u njoj.
  6. Kad se ohlade teglice, zatvorite ih.

 

 | Author: Tihana Lohinski foto: Tihana Lohinski

 

Savjet: Nije potrebno više šećera od navedene količine jer su šljive već slatke, a ni aroniji nije potreban dodatak šećera. Omjer šljiva i aronije možete mijenjati po želji, a i količinu cimeta i ruma prilagodite onako kako najviše volite. Ako niste ljubitelj cimeta i ruma, slobodno te sastojke izostavite.

Na Tihaninom blogu Strawberry Soup možete pronaći i recepte za džem od marelica i jagoda, ali i brojne druge slasne recepte. Naravno, tu je i istoimena Facebook stranica.

 

Možda vas zanima... Grčka salata s mesnim okruglicama i risonima Kolumne

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.