Špajza 23. kolovoza 2017.

Otkrili smo tajnu najslađih zimnica

Pekmez
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neodoljivu aromu likerima i marmeladama daju začini poput cimeta i đumbira, a za dovoljno gustoće pobrinut će se jabuke i šljive koje obiluju pektinom

Domaće, nešpricano voće baza je za slatke zimnice pa je uvijek bolje obići tržnicu nego kupovati voće u trgovini, savjetuje gastroblogerica Sanja Mijac, poznatija kao Domaćica. Vješta kuharica uživa u pripremi likera i marmelada koje često daruje spremljene u dražesne staklenke. "Kombinacija šljiva, čokolade i ruma je nešto posebno ukusno, a pekmezima i likerima volim dodavati cimet, đumbir i vaniliju", otkriva nam Domaćica

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Priprema zimnice nije komplicirana, ali važno se pridržavati određenih pravila, kod likera treba paziti koju ćemo rakiju odabrati, domaća komovica uvijek je odličan izbor, a uz dodatak začina poput đumbira i klinčića bit će pitkiji i još zdraviji - dodaje blogerica.

Bogato pektinom

Gotovo svako voće sadržava pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje, agrumi i ogrozd. Marelice, šljive, kupine i maline, pak, imaju manje pektina pa je pri ukuhavanju tih vrsta voća potrebno više šećera i dulje traje njegovo zgušnjavanje.

 

Džem od marelica Možda vas zanima... Džem od marelica - najslađi sastojak brojnih slastica Recepti

 

Pripremate li zimnicu od voća koje nema dovoljno pektina, dodajte jabuke ili šljive kako bi se pekmez zgusnuo, a to neće utjecati na sam okus, objašnjava. Kako bi se spriječio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizirajte, odnosno toplinski obradite na temperaturama ispod 100 stupnjeva. 

Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja pa smanjite vatru tako da lagano ključa. Vrijeme pasterizacije se računa od trenutka kad voda proključa, a duljinu pasterizacije i temperaturu vode treba prilagoditi vrsti namirnice, kao i veličini staklenke (zato uvijek birajte staklenke približno jednake veličine).

Staklenke zatim izvadite, obrišite i prije nego što ih spremite, pričekajte da se potpuno ohlade, objašnjava Domaćica.

 

Možda vas zanima... Miriše na bakinu kuhinju: Slatki džem od dunje Recepti

 

Šljive | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Soda za slađu zimnicu

Ako nije drukčije naznačeno, zimnicu možete pasterizirati oko pet minuta. Kiselina iz voća neće se nužno neutralizirati kuhanjem i dodavanjem šećera. Koristite li jako kiselo voće, na žličicu sode bikarbone dodajte litru vode, pa pričekajte jedan sat. Najbolji pekmezi i džemovi pripremaju se od zrelog voća. Upravo zbog slatkoće ploda kuhanju se tada može smanjiti količina šećera. 

 

Džem od šljiva Možda vas zanima... Dobri stari klasik: Džem od šljiva Recepti

 

Kod pripreme šljiva najčešće se koriste sorte bistrica i čačanka, no preporučuju se i crvene, kinesko-japanske sorte. Pekmez će se brže skuhati ako šljive narežete, pospete šećerom i ostavite u hladnjaku preko noći. Osim drugog voća, posebnost okusa dat će i začini poput bosiljka, kardamoma ili metvice, a umjesto šećera mogu se dodati datulje ili javorov sirup. Džem će biti sjajniji ako tijekom kuhanja odstranjujete pjenu koja se stvara po površini.

 

Možda vas zanima... Džem od kupina zbog kojeg ćete zavoljeti doručak Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.