gastro postao
Ako želite što duže uživati u mirisima i okusima jabuke onda je idealno riješenje napraviti pekmez - ukusan, jednostavan, mirisan...
Nakon dugog, čak i predugog nećkanja, napokon sam se okuražila i napravila domaći pekmez i to od jabuka. Na to me natjerao i poveći broj jabuka koje su me gledale iz kutija :)
Recept nisam imala, ali sam prekopala malo internet i od više njih iskombinirala 'svoj'.
Sastojci:
- 4 kg svježih slatkih jabuka
- 100 g meda
- 2 limuna
- žlica cimeta u prah
- vanilin šećer
- pola čajne žličice limunske kiseline
- voda
Priprema:
- Jabuke ogulite, očistite od koštica, narežite na kriške i posložite u veliki lonac.
- Stavite ih u dublju posudu.
- Limune ocijedite te dodajte njegov sok u jabuke. Vode stavite tek toliko da malo natope jabuke.
- Kuhajte sve dok se voda ne reducira, a zatim ih usitnite sa štapnim mikserom ili stolnim blenderom.
- Dodajte po želji meda, mljeveni cimet, limunske kiseline i ostavite da kuha. još 10-15 minuta. Pekmez se mora u potpunosti reducirati.
- Pripazite jer će pekmez špricati na sve strane. Najbolje ga prekrijte poklopcem i ostavite tih zadnjih minuta da se kuha na vrlo laganoj vatri. Gotovi pekmez direktno vrući stavljajte u stelizirane teglice, zatvorite poklopcima i okrenite naopačke da stoje. Na taj način napraviti će se vakuum, a i dodatno će se pasterizirati pekmez.
- Prekrijte sa papirom ili celofanom, povežite gumicama, ostavite da se ohladi, a zatim ih pohranite na suho i mračno mjesto.
Džem fix ( možete ga dodati, a i ne morate ), pripremite prema uputama na vrećici, te ga dodajte u jabuke.
Sterilizacija staklenki
- Teglice dobro operite u deterdžentu, isperite i stavite ih u pećnicu na 180 C oko 15-20 minuta kako biste ih sterilizirali, ugasite pećnicu, te ih ostavite unutra. Ukoliko radite s poklopcima od teglica njih prokuhajte 10 -15 minuta u kipućoj vodi.
- Ukoliko nemate odgovarajućih poklopaca pekmez koji ste pretresli u teglice stavite u prethodnu zagrijanu pećnicu na najnižu rešetku i ostavite ga unutra da se peče sve dok ne dobije na samom vrhu teglica koricu.