12. kolovoza 2016.

Napravite domaći pekmez od jabuka bez šećera

jabuke
foto: Karina Šiždrak
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako želite što duže uživati u mirisima i okusima jabuke onda je idealno riješenje napraviti pekmez - ukusan, jednostavan, mirisan...

Nakon dugog, čak i predugog nećkanja, napokon sam se okuražila i napravila domaći pekmez i to od jabuka. Na to me natjerao i poveći broj jabuka koje su me gledale iz kutija :)

Recept nisam imala, ali sam prekopala malo internet i od više njih iskombinirala 'svoj'. 

Sastojci:

  • 4 kg svježih slatkih jabuka
  • 100 g meda
  • 2 limuna
  • žlica cimeta u prah
  •  vanilin šećer
  • pola čajne žličice limunske kiseline
  • voda

Priprema:

  1. Jabuke ogulite, očistite od koštica, narežite na kriške i posložite u veliki lonac. 
  2. Stavite ih u dublju posudu.
  3. Limune ocijedite te dodajte njegov sok u jabuke. Vode stavite tek toliko da malo natope jabuke.
  4. Kuhajte sve dok se voda ne reducira, a zatim ih usitnite sa štapnim mikserom ili stolnim blenderom.
  5. Dodajte po želji meda, mljeveni cimet, limunske kiseline i ostavite da kuha. još 10-15 minuta. Pekmez se mora u potpunosti reducirati. 
  6. Pripazite jer će pekmez špricati na sve strane. Najbolje ga prekrijte poklopcem i ostavite tih zadnjih minuta da se kuha na vrlo laganoj vatri. Gotovi pekmez direktno vrući stavljajte u stelizirane teglice, zatvorite poklopcima i okrenite naopačke da stoje. Na taj način napraviti će se vakuum, a i dodatno će se pasterizirati pekmez.
  7. Prekrijte sa papirom ili celofanom, povežite gumicama, ostavite da se ohladi, a zatim ih pohranite na suho i mračno mjesto.
pekmez | Author: Karina Šiždrak foto: Karina Šiždrak

Džem fix ( možete ga dodati, a i ne morate ), pripremite prema uputama na vrećici, te ga dodajte u jabuke.

Sterilizacija staklenki

  1. Teglice dobro operite u deterdžentu, isperite i stavite ih u pećnicu na 180 C oko 15-20 minuta kako biste ih sterilizirali, ugasite pećnicu, te ih ostavite unutra. Ukoliko radite s poklopcima od teglica njih prokuhajte 10 -15 minuta u kipućoj vodi.
  2. Ukoliko nemate odgovarajućih poklopaca pekmez koji ste pretresli u teglice stavite u prethodnu zagrijanu pećnicu na najnižu rešetku i ostavite ga unutra da se peče sve dok ne dobije na samom vrhu teglica koricu. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.