Kolumne 15578 prikaza 22. kolovoza 2019.

Jednostavan i sočan: Jogurt kolač sa pekmezom od šljiva

Nešto slatko by Katarina
Brz, lagan i osvježavajući desert

Jednostavan, a sočan biskvitni kolač s kremom od jogurta i pekmezom od šljiva pravi je ljetni kolač. 

Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.  
 

Možda vas zanima... Kremšnite su klasik za svaku priliku i svako godišnje doba Kolumne

 

Jogurt kolač sa pekmezom od šljiva

Biskvit (sastojci za jedan, a trebate ispeći 2x)

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 140 g šećera
  • 140 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 dcl ulja
  • 180 g čvrstog jogurta
  • pekmez od šljiva za premaz biskvita

Priprema:

  1. Jaja i šećer miksajte sve dok se šećer ne rastopi, a jaja postanu pjenasta i svijetla. Jajima dodajte ulje i jogurt, a nakon toga i brašno s praškom za pecivo.
  2. Sastojke povežite, pa dobivenu smjesu stavite u pleh obložen masnim papirom veličine 30x25 cm i pecite na 180 stupnjeva oko 25/30 minuta (napravite test čačkalicom dali je biskvit pečen).
  3. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, te isti postupak napravite za drugi biskvit.

 | Author: Nešto slatko by Katarina Nešto slatko by Katarina


Krema od jogurta:

Sastojci:

  • 400 g čvrstog jogurta
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 6 žlica šećera u prahu (više ili manje, ovisno koliko volite slatko)
  • naribana korica jednog limuna
  • par kapi soka limuna
  • 15 g mljevene želatine (otp. vrećica i pol)

Priprema:

  1. Prije svega želatinu napravite prema uputi na pakiranju, te ju ostavite po strani.
  2. Za to vrijeme izmiksajte vrhnje za šlag (čvrsto), te u drugoj posudi promiješajte jogurt,šećer,limunov sok i limunovu koricu (sada probajte dali vam je dovoljno slatko, ako nije dodajte još šećera).
  3. Nabubrenu želatinu otopite na laganoj vatri, pa ju postepeno umiješajte u jogurt.
  4. U kremu od jogurta, lagano, nježnim pokretima umiješajte i prethodno istučeno slatko vrhnje. Krema je gotova i možete je staviti na biskvit na sljedeći način. (ako je krema malo rjeđa, ne brini te, stisnuti će se u hladnjaku).
  5. U pleh stavite prvi biskvit pa po njemu premažite 2 žlice pekmeza od šljiva, te stavite i polovicu kreme od jogurta. Sada kolač stavite u hladnjak na pola sata, a nakon toga ponovite postupak s preostalim jednim biskvitom, pekmezom i ostatkom kreme.
  6. Dovršeni kolač stavite u hladnjak preko noći, a sutradan uživajte u ovom slatko-kiselkastom okusu. 

 

Možda vas zanima... Torta od čokolade, jagoda i lješnjaka - može li bolje? Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.