Slojevit kolač s kremom od jogurta i pekmezom od šljiva pravi je ljetni kolač. Osvježavajuć je, kiselkast i lijepo izgleda, a priprema zaista nije kompleksna i preduga.
Najbitnije je da preko noći bude u hladnjaku kako bi šnite bile uredne i fotogenične. U slast!
Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Sastojci za jedan biskvit:
- 2 jaja
- 140 g šećera
- 140 g mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 dcl ulja
- 180 g čvrstog jogurta
- pekmez od šljiva za premaz biskvita
Priprema:
- Jaja i šećer miksajte sve dok se šećer ne rastopi, a jaja postanu pjenasta i svijetla. Jajima dodajte ulje i jogurt, a nakon toga i brašno s praškom za pecivo.
- Sastojke povežite, pa dobivenu smjesu stavite u pleh obložen masnim papirom veličine 30x25 cm i pecite na 180 stupnjeva oko 25/30 minuta (napravite test čačkalicom dali je biskvit pečen).
- Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, te isti postupak napravite za drugi biskvit.
Krema od jogurta:
Sastojci:
- 400 g čvrstog jogurta
- 500 ml vrhnja za šlag
- 6 žlica šećera u prahu (više ili manje, ovisno koliko volite slatko)
- naribana korica jednog limuna
- par kapi soka limuna
- 15 g mljevene želatine (otprilike vrećica i pol)
Priprema:
- Prije svega želatinu napravite prema uputi na pakiranju, te ju ostavite po strani.
- Za to vrijeme izmiksajte vrhnje za šlag (čvrsto), te u drugoj posudi promiješajte jogurt,šećer,limunov sok i limunovu koricu (sada probajte dali vam je dovoljno slatko, ako nije dodajte još šećera).
- Nabubrenu želatinu otopite na laganoj vatri, pa ju postepeno umiješajte u jogurt.
- U kremu od jogurta, lagano, nježnim pokretima umiješajte i prethodno istučeno slatko vrhnje. Krema je gotova i možete je staviti na biskvit na sljedeći način. (ako je krema malo rjeđa, ne brini te, stisnuti će se u hladnjaku).
- U pleh stavite prvi biskvit pa po njemu premažite dvije žlice pekmeza od šljiva, te stavite i polovicu kreme od jogurta. Sada kolač stavite u hladnjak na pola sata, a nakon toga ponovite postupak s preostalim jednim biskvitom, pekmezom i ostatkom kreme.
- Dovršeni kolač stavite u hladnjak preko noći, a sutradan uživajte u ovom slatko-kiselkastom okusu.