Kolumne 26. srpnja 2020.

Jednostavan i sočan: Jogurt kolač sa pekmezom od šljiva

Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj kolač ispunjava sve kriterije! Ukusan je, jednostavan i rashlađuje...

Slojevit kolač s kremom od jogurta i pekmezom od šljiva pravi je ljetni kolač. Osvježavajuć je, kiselkast i lijepo izgleda, a priprema zaista nije kompleksna i preduga.

Najbitnije je da preko noći bude u hladnjaku kako bi šnite bile uredne i fotogenične. U slast!

 

Možda vas zanima... Žarbo šnite - klasik za baš svaku priliku Kolumne

 

Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.  

 | Author: Nešto slatko by Katarina Nešto slatko by Katarina

 

Sastojci za jedan biskvit:

  • 2 jaja
  • 140 g šećera
  • 140 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 dcl ulja
  • 180 g čvrstog jogurta
  • pekmez od šljiva za premaz biskvita

Priprema:

  1. Jaja i šećer miksajte sve dok se šećer ne rastopi, a jaja postanu pjenasta i svijetla. Jajima dodajte ulje i jogurt, a nakon toga i brašno s praškom za pecivo.
  2. Sastojke povežite, pa dobivenu smjesu stavite u pleh obložen masnim papirom veličine 30x25 cm i pecite na 180 stupnjeva oko 25/30 minuta (napravite test čačkalicom dali je biskvit pečen).
  3. Pečeni biskvit izvadite iz kalupa, te isti postupak napravite za drugi biskvit.

 

Možda vas zanima... Imamo recept za domaći sladoled od lavande i jogurta! Kolumne


Krema od jogurta:

Sastojci:

  • 400 g čvrstog jogurta
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 6 žlica šećera u prahu (više ili manje, ovisno koliko volite slatko)
  • naribana korica jednog limuna
  • par kapi soka limuna
  • 15 g mljevene želatine (otprilike vrećica i pol)

Priprema:

  1. Prije svega želatinu napravite prema uputi na pakiranju, te ju ostavite po strani.
  2. Za to vrijeme izmiksajte vrhnje za šlag (čvrsto), te u drugoj posudi promiješajte jogurt,šećer,limunov sok i limunovu koricu (sada probajte dali vam je dovoljno slatko, ako nije dodajte još šećera).
  3. Nabubrenu želatinu otopite na laganoj vatri, pa ju postepeno umiješajte u jogurt.
  4. U kremu od jogurta, lagano, nježnim pokretima umiješajte i prethodno istučeno slatko vrhnje. Krema je gotova i možete je staviti na biskvit na sljedeći način. (ako je krema malo rjeđa, ne brini te, stisnuti će se u hladnjaku).
  5. U pleh stavite prvi biskvit pa po njemu premažite dvije žlice pekmeza od šljiva, te stavite i polovicu kreme od jogurta. Sada kolač stavite u hladnjak na pola sata, a nakon toga ponovite postupak s preostalim jednim biskvitom, pekmezom i ostatkom kreme.
  6. Dovršeni kolač stavite u hladnjak preko noći, a sutradan uživajte u ovom slatko-kiselkastom okusu. 

 

Možda vas zanima... Brzinsko izdanje rolade s kokosom i čokoladom Kolumne

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.