Neki su recepti toliko dobri da im se uvijek vraćamo, poput ovog za žarbo šnite iz radionice blogerice Katarine Paoletić. Riječ je o klasiku koji spaja kore s maslacem, premaz od domaćeg pekmeza, sloj oraha te sjajnu glazuru od čokolade.
Idealan je za svako doba godine i za svaku priliku pa nemoj dugo promišljati i baci se na posao. U slast!
Druge recepte potraži na Instagram profilu Nešto slatko by Katarina!
Za tijesto :
- 1 vrećica suhog kvasca
- 100 ml toplog mlijeka
- 5 žlice šećera
- 500 g oštrog brašna
- 200 g maslaca sobne temperature
- 1 jaje
Priprema kora:
- U posudu stavi brašno pa u sredini napravi udubinu u koju stavi žlicu šećera, mlijeko i kvasac.
- Pusti tako pet minuta pa dodaj sve preostale sastojke i umijesi tijesto.
- Dobiveno tijesto podijeli na tri dijela i prekrije krpom na pola sata.
- Svaki dio tijesta razvaljaj na veličinu pleha (35 x25 cm).
Nadjev:
- 500 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- pekmez po želji (meni najbolji od šljive)
Napomena: Šećer i orahe pomiješaj. Pekmez će ti trebati za premaz kora.
Glazura:
- 100 g tamne čokolade
- 3 žličice ulja
Postupak slaganja :
- Prvu koru stavi u pleh koji si prethodno namastila i pobrašnila. Ispikaj je vilicom i preko nje premaži dvije žlice pekmeza od šljiva te polovicu smjese od oraha. Na orahe stavi drugu koru te ponovi postupak s pekmezom i orasima. Stavi i treću koru.
- Žarbo pitu peci na 170 stupnjeva, otprilike 30 minuta.
- Čokoladu s tri žlice ulja otopi na pari pa je prelij preko kolača.
Pusti da odstoji nekoliko sati prije rezanja. Dobar tek!