Kolumne 23. rujna 2019.

Izvanredan desert u čaši s bavarskom kremom i malinama

foto: Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Treba vam samo žlica i možete se prepustiti ovom savršenom desertu!

Kremoznost i slatkoća bavarske kreme, kiselost curda od maline te hrskavost i miris kore od tostiranog lješnjaka i bjelanjka u jednoj čaši. Mislim da ne može bolje! 


Možda vas zanima... O ovome sanjaš: Torta od maka, višanja i bijele čokolade Kolumne

 

Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.  
 

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina
Biskvit/kora:

  • 6 bjelanjka
  • 250 g šećera
  • prstohvat soli
  • 180 g mljevenih tostiranih lješnjaka

Priprema kore:

  1. Upalite pećnicu na 100 stupnjeva neka se zagrije, a za to vrijeme izmiksajte bjelanjke sa soli i šećerom te miksajte dok se šećer ne otopi i ne dobijete čvrsti šaum.
  2. U šaum od bjelanjka postepeno dodajte tostirane fino mljevene lješnjake. 
  3. Dobivenu smjesu stavite u veliki pleh od pećnice (na masni papir) i pecite, odnosno sušite u zagrijanoj pećnici 1:30 h. 

 

Možda vas zanima... Posljednji dani ljeta uz cheesecake s mangom Kolumne


Curd od maline:

  • 500 g zamrznutih malina
  • 150 g šećera
  • korica jednog limuna +sok od polovice limuna
  • 3 jaja
  • 150 g maslaca
  • 3 ravne žlice gustina

Priprema curda:

  1. Prije svega odledite i usitnite maline kako bih dobili njihov pire (ako vam smetaju koštice malina, protisnite pire kroz sito).
  2. U posudu koju ste stavili iznad pare stavite jaja i šećer pa pjenasto izmiksajte (cca 4 min).
  3. U smjesu jaja dodajte pire od maline, limunov sok i koricu te gustin pa miješajte pjenjačom dok se krema ne zgusne.
  4. Na kraju u kremu umiješajte maslac narezan na listiće i sve dobro povežite. Ohladite kremu na sobnoj temperaturi. 

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina
Bavarska krema:

  • 250 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 3 žutanjaka
  • 1 žlica ruma
  • 10 g listića želatine (jedno pakiranje)
  • 500 ml vrhnja za šlag

Priprema kreme:

  1. Želatinu napravite prema uputama na vrećici. Mlijeko s rumom stavite na vatru da zavrije, a u posebnoj posudi izmiksajte žutanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu.
  2. Uzavrelo mlijeko sipajte u izmiksane žutanjke uz stalno miješanje, pa sve skupa vratite u posudu gdje se kuhalo mlijeko. Kremu kuhajte oko 5 min.
  3. U skuhanu kremu dodajte dobro ocijeđenu želatinu i miješajte da se želatina otopi.
  4. Dobivenu kremu prekrijte s prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se u potpunosti ohladi i stisne.
  5. U ohlađenu kremu umiješajte prethodno izmiksano vrhnje za šlag.

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

Slaganje:
Desert slažite tako da na dno čaše stavite beze koru koju ste usitnili na manje komadiće bavarsku kremu, curd od maline, bavarsku kremu, usitnjenu beze koru. Desert prije posluživanja dobro ohladite u hladnjaku. 

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.