Kremoznost i slatkoća bavarske kreme, kiselost curda od maline te hrskavost i miris kore od tostiranog lješnjaka i bjelanjka u jednoj čaši. Mislim da ne može bolje!
Slatke majstorije naše kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Biskvit/kora:
- 6 bjelanjka
- 250 g šećera
- prstohvat soli
- 180 g mljevenih tostiranih lješnjaka
Priprema kore:
- Upalite pećnicu na 100 stupnjeva neka se zagrije, a za to vrijeme izmiksajte bjelanjke sa soli i šećerom te miksajte dok se šećer ne otopi i ne dobijete čvrsti šaum.
- U šaum od bjelanjka postepeno dodajte tostirane fino mljevene lješnjake.
- Dobivenu smjesu stavite u veliki pleh od pećnice (na masni papir) i pecite, odnosno sušite u zagrijanoj pećnici 1:30 h.
Curd od maline:
- 500 g zamrznutih malina
- 150 g šećera
- korica jednog limuna +sok od polovice limuna
- 3 jaja
- 150 g maslaca
- 3 ravne žlice gustina
Priprema curda:
- Prije svega odledite i usitnite maline kako bih dobili njihov pire (ako vam smetaju koštice malina, protisnite pire kroz sito).
- U posudu koju ste stavili iznad pare stavite jaja i šećer pa pjenasto izmiksajte (cca 4 min).
- U smjesu jaja dodajte pire od maline, limunov sok i koricu te gustin pa miješajte pjenjačom dok se krema ne zgusne.
- Na kraju u kremu umiješajte maslac narezan na listiće i sve dobro povežite. Ohladite kremu na sobnoj temperaturi.
Bavarska krema:
- 250 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 3 žutanjaka
- 1 žlica ruma
- 10 g listića želatine (jedno pakiranje)
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema kreme:
- Želatinu napravite prema uputama na vrećici. Mlijeko s rumom stavite na vatru da zavrije, a u posebnoj posudi izmiksajte žutanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu.
- Uzavrelo mlijeko sipajte u izmiksane žutanjke uz stalno miješanje, pa sve skupa vratite u posudu gdje se kuhalo mlijeko. Kremu kuhajte oko 5 min.
- U skuhanu kremu dodajte dobro ocijeđenu želatinu i miješajte da se želatina otopi.
- Dobivenu kremu prekrijte s prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se u potpunosti ohladi i stisne.
- U ohlađenu kremu umiješajte prethodno izmiksano vrhnje za šlag.
Slaganje:
Desert slažite tako da na dno čaše stavite beze koru koju ste usitnili na manje komadiće bavarsku kremu, curd od maline, bavarsku kremu, usitnjenu beze koru. Desert prije posluživanja dobro ohladite u hladnjaku.
Dobar tek!