Dio od lavande:
- 3 žumanjka
- 300 ml mlijeka
- 300 ml vrhnja za šlag (nikako ne biljno)
- 300 ml kondenziranog mlijeka
- 100 g šećera
- 2 žlice cvjetića lavande
- ljubičasta jestiva boja (može i bez)
Mlijeko, kondenzirano mlijeko i vrhnje za šlag stavi na vatru da uzavre. Za to vrijeme izmiksaj žumanjke sa šećerom. Kada smjesa od mlijeka provrije dodaj jedan dio u žumanjke kako bi spriječila da se zgrušaju. Zatim sve opet stavi na slabu vatru i miješaj 10-tak minuta (odnosno dok se krema dovoljno zgusne). Ostavi da se hladi u zamrzivaču.
Ono što je ključno jest ''bućkati'' smjesu. Ovo se odnosi na otvaranje zamrzivača svakih sat vremena i miješanje smjese dok ponovno ne postane potpuno glatka kako bih izbjegla kristaliće leda u sladoledu.
Dio od jogurta:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g grčkog jogurta
- 3 vanilin šećera
Priprema:
Sve sastojke sjedini, te stavi na vatru tek toliko da se šećer rastopi. Postupak hlađenja ponovi kao i kod sladoleda od lavande.
Kada se je sladoled dovoljno ohladio, ali ne i potpuno zamrznuo sjedini ta dva okusa zajedno. Možeš ih pomiješati (malo jedan, malo drugi i tako dok ne potrošiš smjese) ili ravnomjerno rasporediti (prvo lavanda, onda jogurt) ili kako želiš. Stavi sladoled natrag u zamrzivač. Prije konzumacije, sladoled ostavi barem 15 min na sobnoj temperaturi.
Uživaj i rashladi se ovim fantastičnim okusima!