Kolumne 15. ožujka 2022.

Štrudla od jabuka: Starinska savijača sa sočnim nadjevom

Starinska savijača s jabukama foto: NEVENA JOSIPOVIĆ
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako želiš napraviti štrudlu od jabuka kakvu je radila tvoja baka, vodi se receptom Gastrolovke Nevene s bloga Mama drama...

Našim bakama štrudla od jabuka je bila jedna od omiljenih slastica. Ja se sjećam da je moja baka uvijek stavljala grožđice koje kao dijete nisam voljela, ali sada ih ipak volim naći u savijači od jabuka. 

Štrudla od jabuka se radi s vučenim tijestom za kojeg trebaš imali malo strpljenja, ali ne brini, uz ovaj recept napravit ćeš ga s lakoćom. U sam nadjev možeš dodati i žlicu krušnih mrvica, ali nije nužno.

Možda vas zanima... Zamiriši kuhinju domaćim kroasanima! Kolumne

U nastavku potraži recept za štrudlu od jabuka, a za još slasnih ideja naše gastrolovke Nevene posjeti blog Mama drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Štrudla od jabuka - recept: 

Za tijesto će ti trebati:

  • 50 dag glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 2,5 dcl mlake vode
  • prstohvat soli
  • 1 žlica ulja

Za nadjev:

  • 1 kg očišćenih jabuka
  • 10 dag šećera
  • 2 žlice grožđica

Postupak pripreme nadjeva:

  1. Ja uvijek prvo pripremim nadjev, iako znam da će mi jabuke potamniti, ali nema veze, i ovako će se peći u pećnici. Stoga jabuke očisti i naribaj.
  2. Dodaj šećer i grožđice pa promiješaj. Ako imate izrazito slatke jabuke, smanji količinu šećera. Ja sam imala ovog puta nešto kiselije pa sam dodala i mrvicu više šećera.

 

Mileram torta s malinama Možda vas zanima... Baš nam se jede ova mileram torta s malinama! Kolumne

 

Priprema tijesta:

  1. Zatim napravi tijesto. U posudu stavi brašno, pa dodaj jaje, malo soli, ulje i lagano kreni mijesiti rukom, dodajući mlaku vodu.
  2. Kako tijesto budeš mijesila, ono će se dosta hvatati za ruke, ali nemoj odustati. Tijesto je spremno kada se formira u kuglu i kada ti se više ne lijepi za ruke. Bitno je da budeš strpljiva i ne dodaješ previše brašna. 
  3. Kada umijesiš tijesto, oblikuj ga u kuglu, premaži s malo ulja pa stavi u nauljenu tepsiju i u pećnicu na 50°C 10 minuta. Bitno je da vrata pećnice budu malo otvorena.
  4. Na stol stavi stolnjak i malo ga pobrašni. Tijesto izvadi iz posude i stavi na sredinu stola. Lagano ga pospi brašnom, tek toliko da ga oklagijom možeš razvaljati.
  5. Tijesto razvaljaj oklagijom koliko možeš. Ništa ne radi na silu. Ako primijetiš da s oklagijom više ne možeš, onda nastavi rukama. Svaki kraj razvlači prstima prema sebi. Tijesto se razvlači jagodicama prsta,a ne noktima!
  6. Kada je tijesto tanko, i kada se prozire, znat ćeš da je spremno za nadjev.
  7. Nadjev ravnomjerno rasporedi po tijestu. Rubove tijesta odreži nožem da dobiješ pravokutnik ili kocku.
  8. Sada možeš savijaču zarolati tako da rubove lagano prebaciš rukama, a zatim nastaviš sa stolnjakom, prvo s jedne strane do sredine, zatim s druge. Dobit ćeš dvije štruce koje možeš prerezati na veličinu tepsije u kojoj ćeš ih peći.
  9. Prije pečenja premaži ih s malo ulja i stavi peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C otprilike 45 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  10. Kada se savijača ohladi, pospi ju šećerom u prahu.

Dobar tek!

 | Author: NEVENA JOSIPOVIĆ foto: NEVENA JOSIPOVIĆ

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.