Jedino što vam mogu reći onako iskreno je da se ne bojite tih divnih smotuljaka, prilično su jednostavni za napraviti, ne trebate satima biti u kuhinji i nije uopće neki problem u njihovoj izradi.
Ove kroasane sam radila prvi put. Ja sam oduševljena, tek sada shvaćam razliku između domaćih i kupovnih. Ovi se tope u ustima, nadopunjuju se čokoladom, a miris se širi cijelom kućom.
Moja preporuka je da ne čekate ni sekunde već da se jednostavno uputite u pripremu, kako kažu, za najljepša jutra poslužuje se kroasan i kava.
U nastavku otkrije kako napraviti savršene domaće kroasane uz najjednostavniju pripremu.
U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
Sastojci:
- 50 dag glatkog brašna
- 1 suhi kvasac
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 2,5 dcl hladnog mlijeka
- 40 grama šećera
- 30 grama maslaca
- Ostalo
- 25 dag maslaca
- namaz po želji (Nutella, Linolada, pekmez, džem, čokolada)
- Priprema
Postupak pripreme:
- Za početak u posudu prosijte brašno te mu dodajte kvasac, sol, jaja, šećer i maslac.
- Mikserom (nastavci za tijesto) izradite sve sastojke i napravite glatko tijesto. Dobiveno tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i dodajte još tri šake brašna, ali postepeno, jednu po jednu. Mijesite dok ne dobijete mekano glatko tijesto. Može vam se i malo lijepiti za ruke, ali ostavite ga tako.
- Stavite ga u posudu i prekrijte krpom. Ostavite 45 minuta na toplom.
- Maslac koji ćete stavljati na tijesto podijelite na 4 jednaka dijela.
- Zatim tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik (20×30 cm). Na polovicu stavite listiće maslaca (neka vam prije upotrebe stoji u hladnjaku, da bude tvrd i hladan), zatim drugom polovicom preklopimo i lagano pritisnemo. Tijesto ponovo razvaljajte u pravokutnik (30×40 cm), te s kraćim stranicama preklopimo triput. Znači, jednu stranu preklopimo do sredine, zatim drugu stranu preko ove preklopljene. Dobijete tri sloja. Uvijek ćete dobiti pravokutnik. Zatim stavite u hladnjak 10 minuta. Postupak ponovite još triput.
- Kada je zadnji put odstajalo u hladnjaku stavite na radnu plohu i razvaljajte u pravokutnik na 40×50 cm.
- Prepolovite ga na pola po dužini, da dobijete dvije trake. Zatim svaku traku izrežemo na trokute. Ja sam na više trokuta jer sam željela manje kroasane ali možete i na manje pa ćete dobiti veće.
- Na sredinu trokuta stavite namaz po želji.
- Trokut savijete počevši od šire stranice i rubove zaoblite da dobijete oblik kroasana.
- Stavite ih u lim obložen papirom za pečenje i pustite još 20-ak minuta da odmore. Prije nego ih stavite u pećnicu premažite ih s malo mlijeka.
- Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, dok ne dobiju zlatno – smeđu boju. Vaši savršeni kroasani su gotovi i spremni za posluživanje.
Dobar tek!