Kolumne 19. lipnja 2022.

Zamiriši kuhinju domaćim kroasanima!

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Uvijek sam mislila da nikada neću napraviti kroasane upravo zato što sam zamišljala da trebam sate i sate provoditi u kuhinji. Međutim, nisam izdržala i pokušala sam ih napraviti...

Jedino što vam mogu reći onako iskreno je da se ne bojite tih divnih smotuljaka, prilično su jednostavni za napraviti, ne trebate satima biti u kuhinji i nije uopće neki problem u njihovoj izradi.

 

Možda vas zanima... Meke rolice s cimetom u još slađem ruhu Kolumne

 

Ove kroasane sam radila prvi put. Ja sam oduševljena, tek sada shvaćam razliku između domaćih i kupovnih. Ovi se tope u ustima, nadopunjuju se čokoladom, a miris se širi cijelom kućom.

Moja preporuka je da ne čekate ni sekunde već da se jednostavno uputite u pripremu, kako kažu, za najljepša jutra poslužuje se kroasan i kava.

 

Babka od čokolade Možda vas zanima... Čokoladna babka - kolač stvoren za hladne dane Kolumne

 

U nastavku otkrije kako napraviti savršene domaće kroasane uz najjednostavniju pripremu.

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Donuts - američke krafne na domaći način Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Sastojci:

  • 50 dag glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 2,5 dcl hladnog mlijeka
  • 40 grama šećera
  • 30 grama maslaca
  • Ostalo
  • 25 dag maslaca
  • namaz po želji (Nutella, Linolada, pekmez, džem, čokolada)
  • Priprema

Postupak pripreme:

  1. Za početak u posudu prosijte brašno te mu dodajte kvasac, sol, jaja, šećer i maslac.
  2. Mikserom (nastavci za tijesto) izradite sve sastojke i napravite glatko tijesto. Dobiveno tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i dodajte još tri šake brašna, ali postepeno, jednu po jednu. Mijesite dok ne dobijete mekano glatko tijesto. Može vam se i malo lijepiti za ruke, ali ostavite ga tako.
  3. Stavite ga u posudu i prekrijte krpom. Ostavite 45 minuta na toplom.
  4. Maslac koji ćete stavljati na tijesto podijelite na 4 jednaka dijela.
  5. Zatim tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik (20×30 cm). Na polovicu stavite listiće maslaca (neka vam prije upotrebe stoji u hladnjaku, da bude tvrd i hladan), zatim drugom polovicom preklopimo i lagano pritisnemo. Tijesto ponovo razvaljajte u pravokutnik  (30×40 cm), te s kraćim stranicama preklopimo triput. Znači, jednu stranu preklopimo do sredine, zatim drugu stranu preko ove preklopljene. Dobijete tri sloja. Uvijek ćete dobiti pravokutnik. Zatim stavite u hladnjak 10 minuta. Postupak ponovite još triput. 
  6. Kada je zadnji put odstajalo u hladnjaku stavite na radnu plohu i razvaljajte u pravokutnik na 40×50 cm.
  7. Prepolovite ga na pola po dužini, da dobijete dvije trake. Zatim svaku traku izrežemo na trokute. Ja sam na više trokuta jer sam željela manje kroasane ali možete i na manje pa ćete dobiti veće.
  8. Na sredinu trokuta stavite namaz po želji.
  9. Trokut savijete počevši od šire stranice i rubove zaoblite da dobijete oblik kroasana.
  10. Stavite ih u lim obložen papirom za pečenje i pustite još 20-ak minuta da odmore. Prije nego ih stavite u pećnicu premažite ih s malo mlijeka.
  11. Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, dok ne dobiju zlatno – smeđu boju. Vaši savršeni kroasani su gotovi i spremni za posluživanje. 

Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović  | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović  | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.