Kolumne 31. siječnja 2019.

Meke rolice s cimetom u još slađem ruhu

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi znate za cimet rolice, zar ne? Ako i ne znate, onda je ovo pravo vrijeme da u nastavku otkrijete te divne smotuljke.

Cimet rolice za mene moraju imati ukusno tijesto koje se topi u ustima, a ne da mi je suho i bez okusa. Za nadjev se nema puno toga reći osim da vam treba šećer i cimet. Međutim, ja sam nadjev obogatila mljevenim orasima i dobila savršenu kombinaciju.

 

Možda vas zanima... Orahnjača - jedini recept koji će vam trebati Kolumne

 

Za preljev sam također napravila malo drugačiju smjesu i to je bilo to. Sve se savršeno uklopilo.

Ja inače nisam veliki ljubitelj cimeta, uvijek sam s njim na oprezu, ali ovaj put me totalno oduševio. Čak su i moji ukućani bili malo skeptični, ali čim su probali ove ukusne rolice rekli su da je ovo idealna kombinacija.

 

Babka od čokolade Možda vas zanima... Čokoladna babka - kolač stvoren za hladne dane Kolumne Možda vas zanima... Donuts - američke krafne na domaći način Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Za tijesto će vam trebati:

  • 50 dag glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 2, 5 dcl toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 60 grama šećera
  • 80 grama maslaca
  • 1 žličica soli

Za nadjev:

  • 60 grama maslaca
  • 13 dag šećera
  • 2 žlice cimeta
  • 60 grama mljevenih oraha

Za preljev:

  • 2 žlice otopljenog maslaca
  • 10 dag šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 do 2 žlice slatkog vrhnja

Postupak pripreme:

  1. U veću posudu dodajte toplo mlijeko, jaje, šećer i otopljeni maslac. Sve dobro izmiješajte.
  2. Zatim dodajte brašno pomiješano s kvascem.
  3. Umijesite glatko i mekano tijesto. Kada sjedinite sastojke, tijesto će biti prilično mekano i ljepljivo ali dodajte još dvije šake brašna da umijesite podatno tijesto.
  4. Kada ste umijesili tijesto stavite ga u posudu, prekrijte krpom i ostavite pola sata – sat da odmori.
  5. Kada se udvostručilo na pobrašnjenoj podlozi ga razvaljajte na nekih pola cm debljine, u pravokutnik.
  6. Zatim otopite 60 grama maslaca i premažite tijesto.
  7. U posudicu stavite cimet i šećer te promiješajte.
  8. Tijesto premazano maslacem pospite mješavinom cimeta i šećera. Po tome pospite mljevene orahe.
  9. Zarolajte u roladu. Tijesto režite na šnite. Moj savjet vam je da ih režete koncem za zube, jer ih onda nećete spljoštiti prilikom rezanja. Od jedne rolade izrežite 10 šnita.
  10. Posložite ih u okrugli kalup i pustite 10-ak minuta da odmore.
  11. Pećnicu zagrijte na 180°C te stavite rolice peći 40 do 45 minuta. Morate dobiti lijepu zlatno – smeđu boju.
  12. Kada su cimet rolice gotove pustite da se ohlade.
  13. Zatim napravite preljev. Pomiješajte otopljeni maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte malo slatkog vrhnja, toliko da dobijete lijepu gustu pastu kojom ćete preliti rolice.
  14. Vaše rolice su gotove i spremne za posluživanje.

Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović  | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović  | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.