Kolumne 25. veljače 2020.

Donuts - američke krafne na domaći način

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Kod mene službeno traje peto godišnje doba, što znači da kreće sezona krafni, fritula i kroštula...

Prošle godine sam radila klasične krafne i ostala sam oduševljena. Ako kojim slučajem ne dobijete onaj bijeli prsten na njima, uopće nemoj očajavati. Bitno je da su ukusne.

Ovaj put sam željela napraviti dobar stari američki klasik. I uspjela sam! Ovaj recept mogu isprobati i oni koji će prvi put okušati svoju sreću u izradi ovih ljepotica.

 

Možda vas zanima... Zasladi se savršeno hrskavim čokoladnim keksićima Kolumne

 

Dobit ćete zbilja ukusne krafne u koje se nećete razočarati. Ne znam za vas, ali prije sam uvijek mislila lakše ih je kupiti nego napraviti. Tu sam se prevarila.

Morate znati da su ovo američke, slične su našima, ali opet malo drugačije. Za mene od danas postoje samo američke, ali o ukusima se ne raspravlja. Nadam se da ćete ih probati napraviti, jer jedino što vam se može dogoditi je da pojedete barem njih tri, četiri.

 

Možda vas zanima... Pripremi brze muffine s limunom i narančom Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Za tijesto će vam trebati:

  • 1 jaje
  • 60 grama šećera
  • 1 žličica soli
  • 90 ml vode
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 60 grama maslaca
  • 45, 5 dag glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac (može i pola kockice svježeg, ako ne volite suhi)
  • ulje za prženje

Za preljev:

  • 20 dag tamne čokolade
  • 1,5 dcl slatkog vrhnja

Postupak pripreme:

  1. U posudu stavite jaje i šećer te izmiksajte. Dodajte sol, vodu, toplo mlijeko i omekšali maslac. Sve sastojke dobro izmiksajte.
  2. Zatim miksajući, s nastavcima za tijesto, dodajte brašno pomiješano sa suhim kvascem. Ako ćete raditi za svježim, odvadite malo mlijeka i u njemu umutite pola kocke, te pustite da nabubri (zatim prije dodavanja brašna dodajte kvasac).
  3. Umijesite mekano tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna da vam se ne lijepi za ruke.
  4. Tijesto stavite u dobro pobrašnjenu posudu i prekrijte vlažnom krpom. Pustite na toplom sat vremena ili dok se ne udvostruči.
  5. Zatim tijesto izvadite na pobrašnjenu podlogu te razvaljajte na pola cm debljine. Pomoću okruglog kalupa ili čaše izrežite krugove, a sredinu isto s manjim kalupom izdubite. Ako nemate taj mali okrugli kalup, poslužit će vam i obični čep od neke boce.
  6. Zatim izrežite papir za pečenje na male kvadrate, da svaka krafna ima svoj podložak. Ispasti će vam nekih 15-ak krafni.
  7. Papir stavite na neki lim te na njih posložite tijesto.Tijesto prekrijte krpom i pustite na toplom još pola sata.
  8. U neku dublju posudu dodajte ulje. Kada se ulje dobro zagrijalo, gornju stranu krafne prvu stavite peći. Nakon 30ak sekundi okrenite na drugu stranu, pustite još 30 sekundi i krafnu možete izvaditi van. Ja ih stavim na papir da upije višak masnoće.
  9. Kada ste ispekli sve krafne, napravite preljev.
  10. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja te prelijte po čokoladi. Miješajte dok se čokolada ne otopi i dok se smjesa ne sjedini. Odabranu stranu krafne umočite u dobiveni preljev. Po želji možete dodati mljevene lješnjake, šarene mrvice i sl.
  11. Vaše krafne su gotove i spremne za serviranje.

Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović  | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.