Tijesto zahtjeva malo ljubavi, a nadjev puno tekućine. Ovu orehnjaču radila je moja baka koja nije mogla zamisliti blagdane bez nje. I stvarno, svaki Božić, iz njene male kužine osjećala se orehnjača u zraku. Znate onaj miris pofurenih mljevenih oraha, miris cimeta i finog dizanog tijesta.
Za orehnjaču vam mogu reći da je ovo jedini recept koji će vam trebati, a u nastavku saznajte o čemu je riječ.
U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
Potrebno vam je:
- 30 dag glatkog brašna
- 20 dag oštrog brašna
- pola kockice svježeg kvasca
- 2 dcl mlijeka
- 10 dag margarina
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 15 dag šećera
- prstohvat soli
- malo naribane limunove korice
Za nadjev:
- 60 dag mljevenih oraha
- 15 dag šećera
- 3 žlice grožđica
- malo cimeta
- 3, 5 dcl mlijeka
- snijeg od 2 bjelanjka
Priprema:
- Za početak odvadite od 2 dcl malo mlijeka (toplog) te umutite svježi kvasac. Pustite sa strane. U posudi pomiješajte glatko i oštro brašno. Mlijeko zagrijte i u njemu otopite margarin, pustite da se ohladi, da bude mlako. U brašna dodajte šećer, prstohvat soli, jaje, žumanjke, malo naribane limunove korice te mlijeko s margarinom.
- Za kraj dodajte kvasac i umijesite glatko tijesto. Dodajte još malo glatkog brašna i mijesite dok vam se tijesto ne prestane lijepiti za ruke. Zatim tijesto oblikujte u kuglu, stavite u posudu, prekrijte vlažnom krpom te pustite da odmori 30 minuta.
- U međuvremenu napravite nadjev. U mljevene orahe dodajte šećer i prelijte s vrućim mlijekom. Dodajte malo cimeta, grožđice (naravno to po želji) i snijeg od bjelanjaka. Sve dobro promiješajte i pustite 5 min da odmori.
- Ova količina tijesta dovoljna vam je za dvije štruce kolača. Tijesto izvadite iz posude i razrežite ga na dva dijela. Podlogu pobrašnite i razvaljajte tanko u pravokutnik. Pola nadjeva rasporedite po tijestu i zarolajte. Isto učinite i s drugim.
- Ako želite da vam tijesto bude nešto deblje onda možete napraviti sve iz jednog komada s tim da sastojke za nadjev napravite u pola količine.
- Kada ste napravili štruce stavite ih u tepsiju, na papir za pečenje, te pustite 15 ak minuta da odmore. Prije pečenja na par mjesta probušite ih čačkalicom.
- Štruce stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170°C 15-ak minuta. Zatim smanjite na 150°C, prekrijte ih aluminijskom folijom te pecite još 20-ak minuta. Kada dobiju lijepu smeđu boju gotove su.
- Pustite da se ohlade te pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!