Recepti Desert 23. prosinca 2025.

Mađarica - omiljeni blagdanski klasik

Desert
45 MIN
25 MIN
20
SREDNJE
mađarica
Mađarica - omiljena za blagdane, ali i za svaki dan
foto: Nevena Josipović
Mađarica je jedan od omiljenih blagdanskih kolača, imamo odličan recept!

Sitnice koje bezuvjetno darujemo drugima. Voljela bih da te sitnice budu prisutne svih 365 dana u godini, ali teško. Bojim se da je sve prolazno. Isto je i s kolačima. Neke, kao što je primjerice mađarica, radit ćemo samo za vrijeme blagdana, a mogli bi joj dati šansu i više puta.

Toliko kremasta, puna okusa, sa savršenim prhkim korama koje se tope u ustima, idealna je za sve prigode.

Linzeri by Mama Drama Možda vas zanima... LINZERI Savršeno prhki, najslađi simbol Božića Recepti

Prava mađarica sadrži čokoladu, a ne puding od čokolade

Prava mađarica u sebi sadrži čokoladu, ne puding. S pudingom možete napraviti “lažnu” mađaricu koja je isto odličnog okusa, rekla bih i savršenog, iako nikada ne može zamijeniti pravi recept. Kore vam moraju djelovati sirove, ali zapravo pečene. Ako ih pečete predugo dobit ćete hrskavu koru koja nije za upotrebu. Stoga je vrijeme i način pečenja bitna stvar prilikom izrade.

Da vas više ne zamaram uvodom, u nastavku pročitajte recept za kraljicu kolača i bezvremenski klasik - mađaricu

U nastavku potraži recept za mađaricu, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 | Author: Nevena Josipović Mađarice foto: Nevena Josipović

Ne gasi ekran dok kuham

Mađarica
45 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
20
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Glatko brašno 400 g
  • Prašak za pecivo 1 žličica
  • Maslac 150 g
  • Jaje 2 kom
  • Šećer 100 g
  • Kiselo vrhnje 2 žlica
KREMA
Sastojci
  • Mlijeko 1 l
  • Šećer 300 g
  • Oštro brašno 130 g
  • Čokolada za kuhanje 200 g
  • Kakao prah 1 žlica
  • Maslac 200 g
KREMA S PUDINGOM (2. opcija)
Sastojci
  • Mlijeko 1 l
  • Šećer 300 g
  • Puding od čokolade - vrećica 2 kom
  • Kakao prah 1 žlica
  • Brašno 3 žlica
  • Maslac 200 g
GLAZURA
Sastojci
  • Čokolada za kuhanje 200 g
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
Postupak
  1. ZA TIJESTO: Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i podijeli ga na 4 dijela.


  2. Svaki dio razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi jako tanko, te stavi na papir za pečenje.


  3. Zajedno s papirom stavi na pleh i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C, 4 minute.


  4. KREMA I GLAZURA: Od litre mlijeka odvoji 4 dl, ostatak stavi zakuhati zajedno sa šećerom.


  5. U 4 dcl mlijeka dodaj brašno i promiješaj da se ne stvore grudice. Zatim dodaj smjesu u mlijeko sa šećerom te miješaj dok ne provrije.U dobivenu smjesu dodaj čokoladu i prosijani kakao u prahu te miješaj dok se ne otopi.


  6. Pusti da se ohladi, dodaj izrađeni maslac te sve sjedinit Ohlađene kore premaži pripremljenom kremom.


  7. Ako ne želiš raditi s čokoladom, možeš napraviti kremu s pudPusti da se ohladi, dodaj izrađeni maslac te sve sjedinit Ohlađene kore premaži pripremljenom kremom.ingom (opcija br. 2). Od mlijeka odvoji 4 dcl, ostatak stavi zajedno sa šećerom zakuhati.

    U odvojeni dio mlijeka dodaj brašno, kakao i puding te izmiksaj da se ne stvore grudice. Kada mlijeko zavrije dodaj čokoladu smjesu te miješaj dok se ne zgusne i dok ne zakuha. Makni s vatre, pusti da se ohladi te dodaj maslac.


  8. Za kraj, napravi glazuru tako da otopiš čokoladu s malo ulja te preliješ po kolaču.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

395 kcal

19 %

MASTI

23,00 g

31 %

KOLESTEROL

0,09 g

0 %

UH

43,00 g

15 %

PROTEINI

6,00 g

12 %

Isprobaj i ove prigodne slastice:

Možda vas zanima... Prhka pita od sira po bakinom receptu Kolumne Čokoladni keksići Možda vas zanima... Savršeno hrskavi čokoladni keksići za najslađi vikend Recepti Možda vas zanima... Brz i jednostavan kolač s jabukama i pudingom Kolumne Možda vas zanima... Sasvim poseban, super sočan kolač od limuna Kolumne

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar vesnaz
    vesnaz 17:26 02. Ožujak 2021.

    Koje su dimenzije pleha za kore?