Recepti Božić 23. prosinca 2024.

LINZERI Savršeno prhki, najslađi simbol Božića

Božić
30 MIN
5 MIN
16
SREDNJE
Linzeri by Mama Drama
Linzeri by Mama Drama
foto: Nevena Josipović
Kada mi netko spomene Božić i pitanje što ćeš raditi za blagdanski stol, moj odgovor je uvijek - linzere! To su valjda najpopularniji keksići koji obilježavaju baš svaki moj Božić

Kada mi netko spomene Božić i pitanje što ćeš raditi za blagdanski stol, moj odgovor je uvijek - linzere! To su valjda najpopularniji keksići koji obilježavaju baš svaki moj Božić. Maleni i ukusni, u raznim oblicima nekada znaju završiti na mom božićnom drvcu i upotpune ga savršeno.

Da se vratimo linzerima. Ovi linzeri su toliko prhki, da se tope u ustima, u kombinaciji s punjenjem koje čini džem od ribizla savršen spoj, okusom će oduševiti sve i tjerati te da uzmeš još!

1/15

Linzeri nisu 'obični' keksi, bademi ih čine posebnima

Prvo svi će ih zamijeniti običnim božićnim keksima, ali pravi linzeri sadrže u sebi mljevene bademe. Kada mijesiš tijesto, mijesi ga što je kraće moguće. Kako bi linzeri bili prhki trebaš tijesto mijesiti doslovno minutu, dvije. Ako predugo mijesiš, linzeri bi nakon pečenja mogli postati tvrdi. Bitna stavka je vrijeme pečenja. Linzere treba peći 5 minuta i nikako više od toga.

U nastavku potraži recept, a za još slasnih ideja naše kolumnistice Nevene, posjeti blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 | Author: Nevena Josipović Linzeri by Mama Drama foto: Nevena Josipović

Ne gasi ekran dok kuham

Linzeri
30 MIN
pripreme
5 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Oštro brašno 150 g
  • Glatko brašno 150 g
  • Mljeveni bademi 50 g
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Maslac 200 g
  • Šećer u prahu 100 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Jaje 1 kom
  • Kiselo vrhnje 1 žlica
  • Limunova korica 1 kom
  • Sol 1 prstohvat
  • Cimet 1 prstohvat
  • Džem
Postupak
  1. Maslac i šećer pjenasto izmiksaj. Zatim dodaj limun i vanilin šećer, sol, cimet i jaje. Smjesu dobro izmiksaj.


  2. Zatim postepeno dodaj pomiješana brašna s praškom za pecivo i mljevenim bademima. Nastavi miksati te za kraj dodaj kiselo vrhnje.


  3. Tijesto izvadi iz posude i obavezno dodaj još malo oštrog i glatkog brašna, toliko da se ne lijepi za ruke. Ne smiješ ga mijesiti predugo, dovoljno je samo par puta jer će se brzo formirati u kuglu. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi 30 minuta u hladnjaku.


  4. Radnu plohu posipaj brašnom. Tijesto razvaljaj na svega pola centimetra, poigraj se kalupima te napravi raznolike linzere. Naravno jedna strana mora imati rupicu u sredini koju će krasiti savršeni džem.


  5. Lim obloži papirom za pečenje, linzere posloži te peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C 5 minuta. Pazi na vrijeme pečenja, to je najbitniji dio. Možda će ti djelovati sirovo, ali nisu.

    Kada se ohlade, jednu stranu premaži džemom po želji te zaljepi s drugom polovicom. Pospi šećerom u prahu!


Možda vas zanima... Nije mit: Osvježavajuća čokoladna torta Kolumne Domaći vafli Možda vas zanima... Domaći vafli: Imamo najbolji recept za jutarnju poslasticu Kolumne Čokoladni keksići Možda vas zanima... Savršeno hrskavi čokoladni keksići za najslađi vikend Recepti

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Olivia 13:08 25. Studeni 2020.

    Odlican recept! Ispali su savrseni, prhki i savrseno drze oblik. A tek ukus!mmmm

  • Sanjchi 18:33 22. Prosinac 2018.

    Ovaj recept vam ne valja ništa, raspadalo se tijesto i poslije keksi, užas