Kada mi netko spomene Božić i pitanje što ćeš raditi za blagdanski stol, moj odgovor je uvijek - linzere! To su valjda najpopularniji keksići koji obilježavaju baš svaki moj Božić
Kada mi netko spomene Božić i pitanje što ćeš raditi za blagdanski stol, moj odgovor je uvijek - linzere! To su valjda najpopularniji keksići koji obilježavaju baš svaki moj Božić. Maleni i ukusni, u raznim oblicima nekada znaju završiti na mom božićnom drvcu i upotpune ga savršeno.
Da se vratimo linzerima. Ovilinzeri su toliko prhki, da se tope u ustima, u kombinaciji s punjenjem koje čini džem od ribizla savršen spoj, okusom će oduševiti sve i tjerati te da uzmeš još!
Linzeri nisu 'obični' keksi, bademi ih čine posebnima
Prvo svi će ih zamijeniti običnim božićnim keksima, ali pravi linzeri sadrže u sebi mljevene bademe. Kada mijesiš tijesto, mijesi ga što je kraće moguće. Kako bi linzeri bili prhki trebaš tijesto mijesiti doslovno minutu, dvije. Ako predugo mijesiš, linzeri bi nakon pečenja mogli postati tvrdi. Bitna stavka je vrijeme pečenja. Linzere treba peći 5 minuta i nikako više od toga.
Maslac i šećer pjenasto izmiksaj. Zatim dodaj limun i vanilin šećer, sol, cimet i jaje. Smjesu dobro izmiksaj.
Zatim postepeno dodaj pomiješana brašna s praškom za pecivo i mljevenim bademima. Nastavi miksati te za kraj dodaj kiselo vrhnje.
Tijesto izvadi iz posude i obavezno dodaj još malo oštrog i glatkog brašna, toliko da se ne lijepi za ruke. Ne smiješ ga mijesiti predugo, dovoljno je samo par puta jer će se brzo formirati u kuglu. Tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi 30 minuta u hladnjaku.
Radnu plohu posipaj brašnom. Tijesto razvaljaj na svega pola centimetra, poigraj se kalupima te napravi raznolike linzere. Naravno jedna strana mora imati rupicu u sredini koju će krasiti savršeni džem.
Lim obloži papirom za pečenje, linzere posloži te peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C 5 minuta. Pazi na vrijeme pečenja, to je najbitniji dio. Možda će ti djelovati sirovo, ali nisu.
Kada se ohlade, jednu stranu premaži džemom po želji te zaljepi s drugom polovicom. Pospi šećerom u prahu!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.