Kolumne 07. svibnja 2018.

Nije mit: Osvježavajuća čokoladna torta

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada vam netko spomene čokoladnu tortu odmah pomislite kako je zasitna, teška i moći ćete pojesti samo jedan komad. U ovom mom slučaju to nije tako.

Ova torta je zapravo osvježavajuća. Tko god ju je probao imao je osjećaj kao da jede tortu sa sladoledom od čokolade. Ukusna je i topi se u ustima.

Nije komplicirana i idealna je kada želite neko brzinsko rješenje jer je možete jesti isti dan. Sam biskvit će vam biti nešto gušći, a za kremu morate znati da puding mora biti zaista ohlađen, a šlag čvrsto umućen... Da ne duljim, u nastavku pročitajte recept.

 

Možda vas zanima... Isprobaj kolač od mrkve s kremom od vanilije Kolumne

 

U nastavku potraži recept, a za još slasnih ideja naše kolumnistice Nevene, posjeti blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Schwarzwald torta - klasik za posebne prilike Kolumne Možda vas zanima... Najfinija međimurska gibanica s četiri nadjeva Kolumne

 

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

 

Za pripremu biskvita trebat će vam:

  • 10 dag glatkog brašna
  • 10 dag šećera
  • 10 dag maslaca
  • pola praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 5 dag čokolade u prahu( ako ju nemate možete staviti 1 dag kakaa u prahu)

Za pripremu kreme bit će vam potrebno:

  • 1 puding od čokolade
  • 10 dag čokolade (obične)
  • 1 žlica šećera
  • 5 dl mlijeka
  • 10 dag maslaca
  • 1 dcl slatkog vrhnja za šlag

Dekoracija:

  • 2 dl slatkog vrhnja za šlag

Priprema biskvita:

  1. Žutanjke izmiksajte sa šećerom. Dodajte otopljeni maslac, brašno, pola praška za pecivo, čokoladu u prahu ili kakao u prahu (ja više volim kakao) te sve dobro sjedinite.
  2. Posebno napravite snijeg od bjelanjaka pa ga dodajte u smjesu te lagano promiješajte pjenjačom da se sjedini.
  3. Na dno kalupa (promjer kalupa 26 cm) stavite papir za pečenje te izlijte smjesu. Pecite ju u zagrijanoj pećnici na 180°C, 20-ak minuta. Kada je pečen, biskvit izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi.

Priprema kreme:

  1. Od 5 dcl mlijeka odvadite 1 dl i umutite u njega puding od čokolade da vam se ne stvore grudice.
  2. Ostatak mlijeka stavite zakuhati sa šećerom i čokoladom, ja volim staviti običnu Milka čokoladu.
  3. Miješajte dok se čokolada ne otopi, a kada zakuha umutite puding od čokolade. Miješajte dok se smjesa ne zgusne i provrije. Kremu dobro ohladite.
  4. Prekrijte ju prozirnom folijom da vam se ne stvori korica. Posebno izmiksajte omekšali maslac, i posebno izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag.
  5. Kada se krema ohladila dodajte izrađeni maslac i šlag te sve skupa izmiksajte.

Slaganje torte:

  1. Biskvit stavite na stalak za tortu, obavezno stavite obruč od kalupa pa izlijte kremu na biskvit. Poravnajte ju i pustite u hladnjaku 10-ak minuta.
  2. Za kraj izmiksajte slatko vrhnje u šlag te premažite preko kreme. Pospite kakaom u prahu. Pustite ju u hladnjaku sat, dva, zatim maknite obruč od torte te poslužite.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.