Kolumne 05. svibnja 2022.

Najfinija međimurska gibanica s četiri nadjeva

Međimurska gibanica s domaćim korama foto: NEVENA JOSIPOVIĆ
gastro postao gastro.24sata.hr
Slojevita međimurska gibanica slavi okuse sjeverne Hrvatske, a najbolji recept ima naša Gastrolovka Nevena Josipović

Međimurska gibanica osvojila te rapsodijom okusa? Onda si na pravom mjestu. Nevena Josipović ima najbolji recept za međimursku gibanicu, jednu od najpoznatijih slastica sjeverne Hrvatske. Priprema gibanice nije najjednostavnija, posebno ako se odlučiš i na pripremu kora, no svaki trenutak proveden u kuhinji isplatit će se već na prvi griz.

Međimurska gibanica u četiri slasna sloja

Međimurska gibanica se sastoji od finih tankih kora i četiri nadjeva. Mak, sir, orasi i jabuke slažu se u slasne slojeve među kojima se nalaze tanke kore. Nevena je kore sama pripremala te joj je za međimursku gibanicu bilo potrebno 12 kora. Iako će domaće kore upotpuniti okus međimurske gibanice, pripremiti ju možeš i s kupovnim korama što će značajno ubrzati proces. Svaki nadjev potrebno je zasebno pripremiti, a na kraju ih spojiti u okusima bogatu međimursku gibanicu. 

Međimurska ili prekmurska gibanica?

Kako se ovakva vrsta gibanice priprema i u susjednoj Sloveniji, osim o međimurskoj, često čujemo i o prekmurskoj gibanici. Iako su slojevi maka, sira, oraha i jabuka isti, ove dvije gibanice ipak se razlikuju. Dok se međimurska gibanica radi od lisnatog tijesta odnosno tijesta za savijače, prekmurska gibanica priprema se od prhkog tijesta. Također, međimurska gibanica slaže se u četiri deblja i sočnija sloja, a prekmurska gibanica ima osam tanjih slojeva. Koju god slasticu odabrali, slasni zalogaji su zagarantirani!

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Međimurska gibanica najbolji recept

Sastojci:

Za nadjev od maka:

  • 20 dag mljevenog maka
  • 10 dag šećera
  • 2 dl vrućeg mlijeka

Nadjev od svježeg sira:

  • 50 dag svježeg sira
  • 2 žlice šećera
  • 1 jaje

Nadjev od oraha:

  • 20 dag mljevenih oraha
  • 10 dag šećera
  • 2 dl vrućeg mlijeka

Nadjev od jabuka:

  • 60 dag ribanih jabuka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta

Preljev za kraj:

  • 1 kiselo vrhnje (200 g)
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Nadjev od maka - mak i šećer pomiješaj te prelij vrućim mlijekom. Dobro promiješaj smjesu.
  2. Nadjev od sira - šećer i jaje pomiješaj pa dodaj svježi sir. Dobro promiješaj smjesu.
  3. Nadjev od oraha - orahe i šećer pomiješaj pa ih prelij vrućim mlijekom. Dobro promiješaj smjesu.
  4. Nadjev od jabuka - jabuke naribaj, dodaj šećer i cimet te sjedini smjesu.

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

 

Sastojci za kore: 

  • 80 dag glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 prstohvat soli
  • 5 dl mlake vode
  • Ulje
  • Svinjska mast

Postupak pripreme:

  1. U posudu stavi brašno, dodaj jaje i malo soli.
  2. Postepeno dodaj vodu i umijesi glatko i podatno tijesto.
  3. Napravi dvije kuglice pa ih tavi na tacnu i malo naulji. Pusti da odstoje 10-ak minuta. 
  4. Zatim radnu podlogu pobrašni i razvuci jednu kuglicu da dobiješ tanko tijesto. Pusti da se suši 15 min.
  5. Isto napravi i s drugom kuglicom. Od svake kuglice tijesta trebaš dobiti šest kora.
  6. Kada se tijesto osušilo, izreži kore veličine tepsije koju ćeš koristiti.

Slaganje gibanice:

  1. Prilikom slaganja svaku gornju stranu kore premaži s malo otopljene svinjske masti.
  2. Redoslijed je ovakav: tri kore – nadjev od maka – dvije kore – nadjev od svježeg sira – dvije kore – nadjev od oraha – dvije kore – nadjev od jabuka – tri kore.
  3. Za kraj napravi preljev od kiselog vrhnja i jaja te premaži gibanicu.
  4. Peci ju otprilike sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. 

Uživaj u svakom komadiću ove ljepotice. Dobar tek!

Za još slasnih ideja posjeti Nevenin blog "Mama drama" ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 | Author: NEVENA JOSIPOVIĆ foto: NEVENA JOSIPOVIĆ

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.