Kolumne 07. veljače 2021.

Schwarzwald torta - klasik za posebne prilike

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Spajanje višanja, čokolade i šlaga... To je baš romantična i neodoljiva kombinacija. Naravno, opisujem Schwarzwald tortu.

Ako ju poželiš napraviti, prvo sto ćeš primijetiti je tamni biskvit koji je savršenog okusa sam po sebi, toliko da ga možeš pojesti samog. Fina krema od višanja i, naravno, slatko vrhnje za kraj.

Radila sam ju vise puta i svi me pitaju recept. Nitko ne staje na jednom komadu torte, već traže repete!

 

Možda vas zanima... Kolač za velike ljubitelje čokolade i oraha Kolumne

 

U nastavku potraži recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjeti blog Mama drama.

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 dag glatkog brašna
  • 8 dag kakaa u prahu
  • 24 dag šećera
  • 15 dag maslaca
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera

Sastojci za kremu:

  • 1 kompot od višanja
  • 20 dag šećera
  • 5 žlica gustina
  • 500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Napravi snijeg od bjelanjaka.
  2. Žumanjke izmiksaj sa šećerom i vanilin šećerom. Brašno sjedini s praškom za pecivo i kakaom. Naizmjenično dodaj brašno i otopljeni maslac u smjesu žumanjaka. Za kraj umiješaj snijeg od bjelanjaka.
  3. Biskvit peci u prethodnoj zagrijanoj pećnici na 180°C u kalupu promjera 26 cm. Peci ga 30 minuta; svakako čačkalicom probaj je li pečen. Pričekaj da se biskvit ohladi.
  4. Višnje procijedi. U njihov sok dodaj još vode da dobiješ 8 dl tekućine. Nekoliko žlica soka dodaj u gustin i dobro promiješaj da ne bude grudica, a ostatak stavi zakuhati zajedno sa šećerom.
  5. Kada šećer zakuha, dodaj gustin i miješaj dok ne provrije. Kada prokuha, dodaj ocijeđene višnje. Još kratko kuhaj pa makni s vatre i pusti da se ohladi.
  6. Izmiksajte 3,5 dl slatkog vrhnja. Biskvit prereži na tri dijela.
  7. Prvu koru stavi na stalak za torte, zatim stavi obruč od kalupa, pa koru premaži s pola kreme. Preko kreme stavi pola količine izmiksanog šlaga. Opet stavi koru, preostali dio kreme i preostali dio šlaga. Za kraj stavi treću koru biskvita.
  8. Ostavi u hladnjaku dva sata pa izvadi i makni obruč. Izradi preostalih 1,5 dl slatkog vrhnja i premaži tortu.

Ukrasi naribanom čokoladom. Dobar tek!

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.