Znate onaj osjećaj kada kao dijete dođete baki u posjetu, a ona vas dočeka s toplom, ukusnom pitom od sira. I onda ne znate stati, a baka kao baka na tanjurić ti stavi dva komadića jer eto mora imati za goste...
Zapravo, postoji jedno pravilo za izradu prhkog tijesta. Ako niste do sada znali kada dodate prašak za pecivo možete smanjiti količinu masnoće i šećera, jer je poznato da prhko tijesto zahtjeva puno masnoće poput maslaca, margarina ili masti. U ovom receptu nisam stavljala prašak za pecivo već sam iskoristila dosta maslaca za samu izradu.
Ako imate neki malo rjeđi nadjev bilo bi idealno da donju koru napravite veću i prevrnete rubove na gore da nadjev ne iscuri. Nikako ju ne režite vruću i ne vadite iz tepsije.
U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
Za tijesto će vam trebati:
- 50 dag glatkog brašna
- 30 dag maslaca
- 10 dag šećera
- 1 cijelo jaje
- 2 žumanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja
Za nadjev će vam trebati:
- 90 dag svježeg sira
- 15 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žumanjka
- žlica limunove korice
- po želji možete dodati grožđice
Priprema:
- Maslac dobro izmrvite i dodajte ga u brašno. Zatim dodajte šećer, jaje, žumanjke i kiselo vrhnje. Zamijesite prhko tijesto. Možete dodati još malo brašna ako vam bude previše ljepljivo. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 15-ak minuta.
- Za to vrijeme napravite nadjev. Svježi sir ocijedite, dodajte mu šećer, vanilin šećer, žumanjke i limunovu koricu. Ako volite grožđice slobodno dodajte dvije, tri žlice. Dobro promiješajte i nadjev je spreman.
- Tijesto podijelite u dva dijela. Podlogu na kojoj ćete razvaljati tijesto dobro pobrašnite. Prvi dio tijesta razvaljajte po veličini tepsije, stavite nadjev, zatim razvaljajte drugi dio tijesta i njime pokrijte nadjev.
- Gornju koru izbodite vilicom, te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°, nekih 45 minuta.
- Kada je pita gotova pustite da se ohladi te ju pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!