Kolumne 12. prosinca 2021.

Prhka pita od sira po bakinom receptu

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Obožavam sir, obožavam prhko tijesto i ono najbolje obožavam ovaj recept jer je upravo ovo pita mojeg djetinjstva.

Znate onaj osjećaj kada kao dijete dođete baki u posjetu, a ona vas dočeka s toplom, ukusnom pitom od sira. I onda ne znate stati, a baka kao baka na tanjurić ti stavi dva komadića jer eto mora imati za goste...

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

 

Zapravo, postoji jedno pravilo za izradu prhkog tijesta. Ako niste do sada znali kada dodate prašak za pecivo možete smanjiti količinu masnoće i šećera, jer je poznato da prhko tijesto zahtjeva puno masnoće poput maslaca, margarina ili masti. U ovom receptu nisam stavljala prašak za pecivo već sam iskoristila dosta maslaca za samu izradu.

Ako imate neki malo rjeđi nadjev bilo bi idealno da donju koru napravite veću i prevrnete rubove na gore da nadjev ne iscuri. Nikako ju ne režite vruću i ne vadite iz tepsije.

 

Možda vas zanima... Kolač sa šljivama koji osvaja na prvu - sočan, brz i prefin Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Domaći vafli Možda vas zanima... Domaći vafli: Imamo najbolji recept za jutarnju poslasticu Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

 

Za tijesto će vam trebati:

  • 50 dag glatkog brašna
  • 30 dag maslaca
  • 10 dag šećera
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Za nadjev će vam trebati:

  • 90 dag svježeg sira
  • 15 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žumanjka
  • žlica limunove korice
  • po želji možete dodati grožđice

Priprema:

  1. Maslac dobro izmrvite i dodajte ga u brašno. Zatim dodajte šećer, jaje, žumanjke i kiselo vrhnje. Zamijesite prhko tijesto. Možete dodati još malo brašna ako vam bude previše ljepljivo. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 15-ak minuta.
  2. Za to vrijeme napravite nadjev. Svježi sir ocijedite, dodajte mu šećer, vanilin šećer, žumanjke i limunovu koricu. Ako volite grožđice slobodno dodajte dvije, tri žlice.  Dobro promiješajte i nadjev je spreman.
  3. Tijesto podijelite u dva dijela. Podlogu na kojoj ćete razvaljati tijesto dobro pobrašnite. Prvi dio tijesta razvaljajte po veličini tepsije, stavite nadjev, zatim razvaljajte drugi dio tijesta i njime pokrijte nadjev.
  4. Gornju koru izbodite vilicom, te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°, nekih 45 minuta.
  5. Kada je pita gotova pustite da se ohladi te ju pospite šećerom u prahu.

Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.