Ali ovaj put to nisu bile jabuke, to nije bio miris gotove pite, bile su to šljive. Ove godine grane su ih prepune. Toliko da imam za pekmez, kolače, čak i za prodaju jer ih je zbilja puno.
Osim što sam ovih dana u pripremi zimnice, u međuvremenu htjela sam napraviti jednostavan kolač sa šljivama. Toliko je jednostavan da vam treba svega 20 minuta za pripremu. Osim toga idealan je uz kavu. Znate onaj osjećaj kada poslijepodne sjednete, popijete šalicu dobre kave, a uz nju pojedete dva, tri komadića kolača.
Sve što vam treba je malo volje i puno ljubavi prema šljivama.
U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Bake Cakes ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
Sastojci:
- 15 dag glatkog brašna
- 15 dag šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica limunovog soka
- 12 dag maslaca
- 3 jaja
- 25 dag očišćenih šljiva
Završni sloj:
- 15 dag brašna
- 10 dag šećera
- 1 mala žličica cimeta
- 12 dag maslaca
Priprema:
- Oprane i očišćene šljive izrežite na četvrtine.
- U posudu stavite brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok, jaja i otopljeni maslac. Smjesu dobro izmiksajte da se sjedine svi sastojci.
- Pećnicu zagrijte na 150°C. Kalup obložite papirom za pečenje te izlijte smjesu i poravnajte ju.
- Po smjesi složite šljive.
- Zatim napravite završni sloj. Pomiješajte brašno, šećer, cimet i maslac. Ovdje imate dvije opcije. Ako želite napraviti posip onda koristite maslac iz hladnjaka. I samo na pola minute izmiksajte smjesu te pospite po šljivama. Ja sam napravila drugu opciju a to je da sam otopila maslac i napravila malo mekši završni sloj da mi se taj dio zatvori i sjedini s ostatkom kolača. Na vama je da birate kako hoćete.
- Kolač stavite peći na 150°C, 50 minuta. Pri kraju probajte da li je dovoljno pečen.
Kada se ohladi pospite ga šećerom u prahu. Uživajte!