Kolumne 18. lipnja 2020.

Brzinski kolač s trešnjama i malinama

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema je sasvim jednostavna i uzeti će ti 15 minuta vremena...

Tko kaže da brzi i jednostavni kolači nisu fini? Inače ja osobno nisam ljubitelj komada voća u kolačima, nekako mi je draže kada ne osjetim komadiće, radije biram neki mousse samo da ne vrtim voće po ustima. Ipak se držim one svoje izjave živjela čokolada.

Međutim, ovo je valjda jedini kolač u kojem mogu podnijeti komade voća, jer je biskvit lagan i jako ukusan. Često ga radim, a obožavaju ga djeca jednako kao i odrasli. Znači, zasluženo može biti u konkurenciji “bezvremenskih” kolača.

 

 

Možda vas zanima... Ledeni vjetar s jagodama pravi je sezonski klasik Kolumne

 

U nastavku potraži recept, a za još slasnih ideja naše blogerice Nevene posjeti blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

 

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 mala žličica naribane limunove korice
  • pola čaše ulja
  • 1 čaša tekućeg jogurta
  • 2 čaše glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 dag trešanja
  • 12,5 dag malina

Priprema:

  1. Za početak trebat će ti čaša od 2 dl.
  2. Izmiksaj jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim miksajući dodaj jogurt, ulje i limunovu koricu. Za kraj dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i dobro sjedini smjesu.
  3. Trešnje očisti i operi. Također priredi i maline.
  4. Moram napomenuti da sam koristila kalup za torte (26 cm promjer) i sasvim je dovoljna količina smjese. Međutim, ako ćeš koristiti neku veću tepsiju smjesu moraš poduplati. U tom slučaju sve stavi duplo, osim praška za pecivo. 
  5. Kalup obloži papirom za pečenje, ako koristiš tepsiju ne trebaš staviti papir već poulji dno i pospi ga s malo brašna.
  6. Pećnicu zagrij na 180°C.
  7. Smjesu izlij u kalup, po njoj posloži trešnje i maline te peci 15 min na 180°C, zatim smanji na 150° i peci još 15-ak minuta. Kada kolač dobije lijepu zlatno-smeđu boju - gotov je. Ipak možeš probati čačkalicom i uvjeriti se. 
  8. Kada je kolač pečen, izvadi ga iz kalupa i pusti da se ohladi. Ako radiš u tepsiji, ostavite ga da se u njoj u potpunosti ohladi.
  9. Za kraj pospi šećerom u prahu, nareži ga na kocke i posluži.

Dobar tek!
 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.