Kolumne 08. prosinca 2018.

Tradicionalni Linzeri s najslađim tajnim sastojkom

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Božić kuca na vrata, a to znači da počinje sezona pečenja keksića!

Prvi su na redu tradicionalni Linzeri. Nezaobilazan su dio gotovo svakog blagdanskog stola, a vole ih i veliki i mali. Mnoštvo je recepata za ove slatke, prhke zalogaje, a njihov su ključan sastojak mljeveni bademi.

 

Možda vas zanima... Keksi s čokoladom i smeđim maslacem - klasika na novi način Kolumne

 

Međutim, kako bi bili sigurni da dobivate najbolji mogući okus (za kojim slijedi obilje pohvala) morate tostirati/prepržiti bademe. To je moja mala tajna, a s obzirom na to da je Božić vrijeme darivanja i dobrih djela, odlučila sam je podijeliti s vama!

Za mene su ovo najbolji Linzeri koje sam ikad probala, a nadam se da će postati i dijelom vašeg blagdanskog slavlja.

 

Možda vas zanima... Cupcakes s jabukama i karamelom - kremasto, slatko, sočno! Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Torta od Earl Grey čaja i naranče - prava jesenska poslastica Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 100 g preprženih mljevenih badema
  • 200 g omekšalog maslaca
  • 115 g šećera
  • 1 jaje (L)
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • ¼ žličice cimeta

Brzinski džem od malina:

  • 500 g smrznutih malina
  • 500 g šećera
  • Korica i sok jednog limuna
  • + šećer u prahu

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 C.
  2. Mljevene bademe (ja sam koristila blanširane, mogu i obični) malo prepržiti na tavi, do zlatno-smećkaste boje pa prebaciti u zdjelu da se malo ohlade. U istu zdjelu dodati prosijano brašno, prašak za pecivo, cimet i sol pa sve skupa promiješati.
  3. U drugoj zdjeli miksajte omekšali maslac i šećer dok ne postane malo pjenasto (2-3 min) pa dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve ne sjedini. (U nedostatku ekstrakta vanilije, 10 g šećera zamijenite 1 vrećicom vanilin šećera)
  4. U dva navrata dodajte mješavinu brašna i badema i miksajte tek toliko da dođe u kompaktnu masu.
  5. Podijelite odokativno u dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju, formirajte u diskove i ostavite u hladnjaku oko 1 h.
  6. Ako je tijesto poslije hlađenja pretvrdo, ostavite ga malo na sobnoj temperaturi pa potom izvaljajte na pobrašnjenoj površini. Od ove količine trebalo bi ispasti oko 28 pojedinačnih keksića promjera 6 cm, odnosno 14 spojenih. Polovici izrežite sredinu malim izrezivačem, ja sam koristila malu zvjezdicu. Tijesto nemojte valjati više od 2x jer će inače keksi biti prežilavi. Ostatke koji ostanu nakon izrezivanja oblika ispecite upravo tako i počastite se – to je nagrada za vaš trud.
  7. Kekse pecite 10-12 min, kad su gotovi trebaju biti lagano mekani na dodir. Prebacite ih na rešetku i ostavite da se ohlade. Ako pravite kekse manjeg promjera, trebat će im i manje vremena, procijenite sami.
  8. Smrznute maline, šećer, koricu i sok limuna kuhajte na srednje jakoj vatri dok se sve ne otopi i proključa, potom smanjite vatru i kuhajte još 15-20 minuta dok se ne zgusne. Protisnite kroz cjedilo da se riješite koštica pa prebacite u teglicu i ostavite u frižideru da se ohladi.
  9. U pravilu se kod pravljenja džema koriste isti omjeri voća i šećera, ali po želji možete smanjiti šećer. Ovaj mi je džem osobno bio malo presladak kad sam ga probala na žlicu, ali kao punjenje u keksima bio je fantastičan.
  10. Kad se spremni za slaganje, polovice s izrezanom sredinom najprije pospite šećerom u prahu. Zatim stavljajte po žličicu džema u sredinu, pazeći da ga ne razmažete po cijeloj površini kako ne bi iscurio kad ga poklopite s drugom polovicom.

Savjet!

  • Tijesto možete napraviti unaprijed i držati u hladnjaku tjedan dana, samo ga pola sata prije korištenja treba izvaditi na sobnu temperaturu da se lakše razvalja.
  • Nemojte preskočiti tostiranje badema, zbilja daje bolji okus keksima.

Dobar tek!

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.